Suroviny

Postup přípravy
- Hrách vložte do cedníku a propláchněte studenou vodou, poté jej namočte na 2 hodiny do velkého množství studené vody.
- Mrkev a brambory oloupejte, mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na kostičky. Vepřový bůček opláchněte, vložte do hrnce s 1 a ½ litru vody a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, která se může tvořit na hladině.
- Zázvor oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do vývaru spolu s bobkovými listy a nahrubo rozdrcenými bobulemi nového koření, jalovcem a hřebíčkem, které předem svažte do uzlíku z gázy. Přikryjte a vařte 1 a ½ hodiny doměkka.
- Namočený hrách sceďte a vmíchejte do polévky. Dochuťte solí. Vařte na mírném ohni dalších asi 45 minut, dokud hrách nebude velmi měkký. Po 20 minutách přidejte nakrájenou mrkev a brambory. Klobásy nakrájejte na kolečka a 10 minut před koncem vaření je spolu s majoránkou přidejte do polévky.
- Vepřový bůček vyjměte z polévky, maso nakrájejte a vmíchejte zpět do polévky. Odstraňte také koření zabalené v gáze. Podle chuti polévku osolte a opepřete a podávejte posypanou majoránkou nebo čerstvým tymiánem.
PRIMA TIP: Půlený hrách se vaří rychleji a bude mít tendenci k rozvaření, což polévku příjemně zahustí. Pokud chcete zachovat strukturu hrachu, použijte celý loupaný hrách. Případně lze zaměnit za cizrnu.
Vyzkoušejte také hrachový krém s křupavou slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept na delikátní hrachovou polévku najdete v odkazu.