Suroviny
- cibule 5
- máslo 40 g
- cukr 2 ML
- hladká mouka 1 PL
Křupavé krutony
- toustový chléb 10 plátků
Postup
- Nakrájíme petržel, karotku a celer. Dáme do hrnce, přidáme 2 litry vody, nové koření, sůl podle chuti a vaříme alespoň hodinu. V hrnci rozpálíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Lehce osolíme a opepříme.
- Cibuli restujeme na středním ohni, dokud nezačne hnědnout. Přidáme hladkou mouku a promícháme, aby se vytvořil základ pro polévku. Postupně přidáváme zeleninový vývar a stále mícháme. Necháme polévku vařit asi 15–20 minut na mírném ohni.
Krutony
- Nakrájíme pečivo na kostičky cca 1 cm. Mírně potřeme olejem.
- Dáme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby na 180 °C na zhruba 15 minut.
Autor receptu: Lukáš Valíček