Česnečka s pečeným pastinákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Česnečka s pečeným pastinákem  Foto:
Česnečka s pečeným pastinákem
Foto: Marek Kučera

Milované krémové polévky se už v jídelníčcích usídlily natrvalo. V téhle jemně sladkou chuť pastináku a fazolí podtrhuje česnek, ale i jeho drsnost senzačně zkrotí upečení.

Suroviny
česnek, celé neloupané stroužky 4–6 velkých stroužků
pastinák, očištěný a nakrájený na kousky 500 g
cibule, oloupaná a nahrubo nakrájená 1 ks
extra panenský olivový olej 2 lžíce + na zakapání
sušený nebo čerstvý rozmarýn 1 lžíce
bílé fazole, scezené a propláchnuté 1 plechovka
horký vývar nebo voda 1,5 litru
mořská sůl 1 lžíce
čerstvě namletý pepř
dýňová nebo slunečnicová semínka k podávání
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. V plechu na pečení s vyšším okrajem promíchejte česnek, pastinák, cibuli, olej, rozmarýn, sůl a pepř. Vložte do trouby a pečte 45 až 55 minut, až budou česnek a pastinák měkké.

2

Česnek vymáčkněte ze slupek přímo do nádoby robota a rozmixujte se vší zeleninou, fazolemi, vývarem nebo vodou a citronovou šťávou dohladka. Mixujte případně po částech a je-li třeba, přidejte trochu vody nebo vývaru.

3

Hladkou polévku vraťte do hrnce a na mírném plameni ji prohřejte – promíchávejte ji při tom, aby se nepřichytávala ke dnu. Podávejte ji v miskách, zakápnutou trochou olivového oleje a posypanou nasucho opraženými semínky.

Česnečka s pečeným pastinákem  Foto: Česnečka s pečeným pastinákem; foto: Marek Kučera

Uložit

Videa

reklama

reklama