Česnečka po španělském způsobu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Česnečka po španělském způsobu  Foto:
Česnečka po španělském způsobu
Foto: Johana Pošová

Je docela dobře možné, že obliba jednoduché polévky se spoustou česneku stejně jako zvyk využít k ní starší chleba k nám kdysi dávno přišla ze Španělska. Zkuste tedy tenhle báječný ultračeský životabudič připravit v odvázaném flamenco stylu. Po silvestrovských oslavách jako když najdeš :)

Suroviny
česnek (tolik stroužků, na kolik si troufáte) asi 1 palice
drůbeží vývar 1 litr
uzená španělská paprika (pálivá i sladká) podle chuti
starší chléb 4 krajíce
vejce 4 ks
Postup
1

Česnek oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Osmažte ho na větším množství olivového oleje, aby zezlátl, ale nespalte ho. Zalijte horkým vývarem a přidejte asi 1 lžíci uzené papriky.

2

Stranou si dejte vařit vodu a až bude vřít, opatrně do ní po jednom nechte sklouznout rozklepnuté vejce z naběračky. Povařte (pošírujte), jen aby bílek zpevnil, ale žloutek zůstal tekutý. Vejce vyndejte děrovanou naběračkou.

3

Chléb osmažte dozlatova buď na troše oleje, nebo nasucho opečte v troubě nebo topinkovači. Na dno každého talíře dejte krajíc chleba, zalijte ho opaprikovaným vývarem s česnekem a pak opatrně do každého talíře vložte pošírované vejce.

4

Polévku ihned podávejte. Každý si na talíři lžící rozšťouchne vejce, které se v horké polévce dovaří. Chléb v polévce změkne a dá se pak jíst lžící dohromady s polévkou.

PRIMA TIP: Zdá se, že se obliba papriky, zeleniny a posléze koření dovezené kolumbovskými výpravami do Evropy, rozšířila ve stejné době ve Španělsku i v Maďarsku a posléze v celé Evropě. Španělská paprika z oblasti Extremadury a údolí La Vera je proslulá po celém světě tím, že se papriky před mletím suší nad kouřem z ohně a získávají tak „uzenou“ příchuť. Je to vybrané koření, které najdete v některých lahůdkářstvích a obchodech se španělskými specialitami. Běžná uzená paprika už je součástí nabídky většiny kořenářských značek a seženete ji běžně ve větších obchodech.

Česnečka po španělském způsobu  Foto: Česnečka po španělském způsobu; foto: Johana Pošová

Článek

Nejlepší vyprošťovací polévky Foto:

Nejlepší vyprošťovací polévky, které zaručeně fungují!

Blíží se silvestrovské oslavy a s nimi je spjata konzumace nejen dobrého jídla, ale i pití. Pokud chcete Nový rok prožít v pohodě a bez následků, myslete na to už teď a...
Videa

reklama

reklama