Baba ghanoush

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Baba ghanoush Foto:
Baba ghanoush
Foto: Michal Šajmir

Oblíbený arabský předkrm připravíte z opečeného lilku. Obdobné recepty najdete v kuchyních celého středního Východu, na severu Afriky i na Balkáně. Tento salát, nebo chcete-li dip, je skvělý třeba na topinky.

Suroviny
lilek 1 kg
červená cibule pokrájená na drobné kostičky 1 ks
česnek, na jemno posekaný 2 stroužky
máta, posekaná 1 lžíce
citronová šťáva 1–2 lžíce
sůl 1 špetka
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Postup
1

Lilek opečte v celku v troubě na plechu při teplotě 220 ˚C asi 1520 nim.

2

Poté lilek nechte trochu vystydnout, oloupejte ho, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Cibuli nakrájejte najemno a přidejte k lilku. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, zbavte je jader a vykrojte dužinu. Očištěná rajčata nakrájejte na malé kostičky a přidejte do mísy k lilku.

3

Do směsi vmíchejte nasekanou mátu a česnek, šťávu z citronu, olivový olej, osolte a opepřete. Lehce promíchejte a podávejte s pita chlebem nebo s topinkami.

Videa

reklama

reklama