Anglické mazanečky

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 ks
Anglické mazanečky  Foto:
Anglické mazanečky
Foto: L. A. CREATIVE FOOD

V různých zemích má velikonoční mazanec různé podoby. Tahle je britská a neobejde se bez typického křížku.

Suroviny
plnotučné mléko 300 ml + 2 lžíce navíc
máslo 50 g
hladká pšeničná chlebová mouka 500 g
sůl 1 lžička
sušené droždí 7 g (1 sáček)
prošlehané vejce 1 ks
rozinky 75 g
kandovaná pomerančová kůra 50 g
čerstvá kůra z jednoho pomeranče
jablko, oloupané a najemno nastrouhané 1 ks
mletá skořice 1 lžíce
Na křížky a na potření:
meruňkový džem 3 lžíce
Postup
1

Mléko uveďte do varu, pak sejměte z ohně a přidejte do něj máslo, až se rozpustí. Nechte zchladnout, až bude vlažné.

2

Do mísy dejte mouku, sůl, cukr a droždí, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj mléko s máslem. Přidejte vejce, vařečkou promíchejte a pak rukama spojte do lepkavého těsta.

3

Vyklopte ho na pomoučenou pracovní plochu a důkladně ho prohněťte. Jednou rukou ho přidržujte, druhou natahujte a překládejte směrem k vám, celkem asi 5 minut, až bude hladké a pružné. Těsto dejte do lehce olejem vytřené mísy a přikryté nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem. (Když do něj píchnete prstem, důlek by se neměl hned vyplnit).

4

Do těsta v míse teď vpracujte rozinky, kůru, jablko a skořici a v míse dobře prohněťte. Nechte těsto znovu a si 1 hodinu kynout nebo až zdvojnásobí objem. Těsto přitom přikryjte olejem potřenou fólií, aby se na něm nedělala krusta.

5

Pak ho rozdělte na asi 15 stejně velkých kousků, každý vyválejte do kuličky na lehce pomoučněné ploše. Bochánky rozložte na plechy vyložené papírem a nechte mezi nimi dost místa. Znovu přikryjte olejem potřenou fólií a znovu nechte asi hodinu kynout.

6

Troubu předehřejte na 220 °C. Mouku promíchejte s asi 5 lžícemi vody, aby vznikla pasta, kterou přesuňte do sáčku, odstřihněte roh a namalujte na bocháncích křížky. Mazanečky pečte asi 20 minut na střední příčce trouby dozlatova. Ještě teplé je můžete potřít trochou nahřátého džemu, budou se krásně lesknout a ještě získají na chuti.

Anglické mazanečky  Foto:

Anglické mazanečky, foto: L. A. CREATIVE FOOD

Další originální velikonoční recepty z domova i ze světa najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. března:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama