Mořskou sůl Maldon milují šéfkuchaři, gurmáni i anglická královna

Vločková sůl Maldon  Foto:
Vločková sůl Maldon
Foto: All

Šéfkuchaři a gurmáni vědí: není sůl jako sůl. A ti nejvybíravější používají sůl Maldon! Zatímco běžně dostupná sůl je často zrnitá, tvrdá a má lehce nahořklou chuť, mořská sůl značky Maldon je mnohem mírnější a chutnější a zanechává v ústech příjemnou nasládlou stopu.

Charakteristické jsou vločky ve tvaru pyramidy, jež jsou velmi tenké, rozplývají se na jazyku a příjemně křupou. Zatímco mnoho druhů solí je navíc ošetřeno látkami proti spékání, v mořské soli Maldon naleznete pouze čisté stopové prvky z mořské vody.

Nejčastější použití je již na hotový pokrm, neboť ho efektivně a neodolatelně ozdobí. Tato výjimečná sůl je vyráběna firmou Maldon Sea Salt Company v Anglii klasickou metodou ověřenou po generace, a to již od roku 1882.

Vločková sůl Maldon 3 Foto:

Seznamte se se zajímavou historií soli Maldon

Vločková sůl Maldon 2 Foto:

Město Maldon v Essexu bylo srdcem produkce mořské soli už v dobách středověku, podle legendy i v době starověkého Říma. Není divu – lokalita omývaná přílivem má příznivé klima s nízkými srážkami, čímž je zaručena optimální slanost vody. Společně s ruční výrobou cizelovanou během staletí tak má sůl Maldon skutečně nezaměnitelnou strukturu a chuť.

Značka Maldon už od samotných počátků budila pozornost. Během pár let od vzniku se dostala do nabídky věhlasného obchodního domu Harrods v Londýně. V polovině minulého století byla exportována do Švédska, země znalců soli, v roce 2000 ji jako první známá šéfkuchařka doporučila ve své knize Delia Smith a zapříčinila totální vyprodání zásob. Sůl se stala velmi populární po celém světě, čemuž pomohlo i to, že ji používají i další slavní kuchařští mágové Jamie Oliver, Gordon Ramsay nebo Nigella Lawson. Oficiální uznání se pak soli Maldon dostalo v roce 2012, kdy se stala oficiálním dodavatelem mořské soli pro britskou královskou rodinu.

Vločková sůl Maldon 4 Foto:

Kromě čisté soli Maldon vyrábí i vynikající gurmánskou sůl s uzenou příchutí získanou poctivým uzením na kouři z bukového dřeva. Ta se skvěle hodí na dochucení minutkových mas, ryb či grilované zeleniny. Ještě více tuto sůl však oceníte na již hotovém pokrmu.

Kde ji můžete koupit u nás?

Zakoupíte ji ve vybraných supermarketech a hypermarketech (Globus, Tesco, MAKRO atd.) a ve specializovaných obchodech s lahůdkami. Objednat ji také můžete na e-shopu výhradního dovozce  (www.cipollini.cz). Běžná cena se pohybuje okolo 115 Kč za balení 250 g, větší 1,5 kg balení za 580 Kč. Uzená sůl v 125g balení je za 110 Kč.

(klam), PR

Videa

reklama

reklama