Coleslaw – nejoblíbenější americký salát z českých surovin

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:
Coleslaw ̶ nejoblíbenější americký salát
Foto: iStock

V USA oblíbený salát s východoevropsky znějícím jménem ve skutečnosti pocházející z Nizozemí. Znáte něco více “amerického”? A přesně do filozofie rychlých občerstvení a barbecue zapadá: je výtečný a zcela jednoduchý. Naučíme vás ten pravý i jeho variace.

Je léto a vy potřebujete parťáka k masu, které už chytá barvu na grilu. Nebo lehkou večeři, u které nestrávíte mládí. Něco svěžího, rychlého a s efektem “čím déle v lednici, tím lepší”. Vaše volba musí být salát coleslaw. Češi ho znají hlavně díky KFC, ale udělejte si ho doma a nebudete chtít jinak.

V severní Americe se poprvé tento salát objevil v roce 1785, když ho s sebou přivezli holandští přistěhovalci. Jeho jméno ve skutečnosti pochází z holandského slova ''koolsla'', což je zkrácenou verzí od ''koolsalade'', v překladu znamená přesně to, co to je – zelný salát. Není divu, že se díky své jednoduchosti a skvělé chuti rozšířil a stal se jedním z nejpopulárnějších amerických salátů.

Základní coleslaw

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka bílého zelí

• 1 bílá cibule

• 1 velká mrkev

• 1/4 celeru

• 1 lžíce soli

• 3 lžíce cukru

• 2 lžíce octa

• 100 ml smetany

• 200 ml majonézy

• pepř dle chuti

Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte. Nechte chvíli stát, aby pustilo vodu a co nejlépe vymačkejte tekutinu. Pak nastrouhejte na nudličky mrkev a celer, cibuli nakrájejte na tenké plátky a vše poctivě promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.

Červený coleslaw s jablkem

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka červeného zelí

• 1 červená cibule

• 1 velká mrkev

• 2 stonky řapíkatého celeru

• 1 velké kyselé jablko

• šťáva z poloviny citronu

• 3 lžíce hnědého cukru

• 1 lžíce soli

• 1 lžíce jablečného octa

• 250 ml majonézy (lze doplnit kysanou smetanou)

Postup je totožný, jako u puristické verze salátu, řapíkatý celer nakrájejte na jemné půlměsíčky.

Coleslaw s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy

Coleslaw  ̶  nejoblíbenější americký salát  Foto:

• malá hlávka bílého zelí

• 1 bílá cibule

• 1 velká mrkev

• 1/4 celeru

• 1 lžíce soli

• 3 lžíce cukru

• 2 lžíce octa

• lžíce kysané smetany

• 200 ml majonézy

• šálek rozdrobeného plísňového sýra

• 1/2 šálku nadrcených vlašských ořechů

• pepř dle chuti

Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte, až zelí pustí šťávu, co nejlépe vymačkejte tekutinu. Nastrouhejte na nudličky mrkev a celer i cibuli, vše dobře promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Do salátu přidejte rozdrobený plísňový sýr a ořechy, opět vše zamíchejte a spojte. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.

Autor: Kamila Ulčová

Zkuste i další variace na zelný salát: 

 

Recept

Jižanský coleslaw od DJ BBQ  Foto:

Jižanský coleslaw od DJ BBQ

Klasický zelný salát coleslaw je ze zelí, mrkve a majonézy. Zkuste tentokrát šťavnatou a chuťově zajímavější verzi s fenyklem a jablky, kterou pro vás připravil grilovací...

Recept

Barevný zelný salát s medovým vinaigrette a pekanovými ořechy Foto:

Barevný zelný salát s medovým vinaigrette a pekanovými ořechy

Po vánočních svátcích a novoročních oslavách to chce něco lehčího. Salát v kombinaci s oříšky je výborný a rozhodně zdravý.

Recept

Zimní zelný salát s hruškou a vlašskými ořechy  Foto:

Zimní zelný salát s hruškou a vlašskými ořechy

Díky zahřívací hořčici a vydatné kapustě je tento salát ideální volbou pro zimní měsíce, protože pálivý dijon pomáhá zahnat chlad. Klasický pár hrušky a vlašských ořechů...

Videa

reklama

reklama