V kulinární show Česko na grilu se diváci často dozvídají zajímavé tipy a postřehy od známých šéfkuchařů Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. A protože co Čech, to grilovací mistr, určitě jejich triky využijete při letní grilovačce i vy.
Vyzkoušejte profesionální trik, jak bezpečně a zdravě grilovat v alobalu podle šéfkuchaře Martina Svatka
Některé suroviny jsou velmi křehké a delikátní, jako například ryby nebo chřest, případně ovoce. Pokud byste je na rozpálený gril vložili na přímo, může se stát, že se maso potrhá, ovoce pustí šťávu do ohně a drobná zelenina propadne roštem.
Pro tento případ je vhodné při přípravě použít alobal neboli alu folii, která je odolná vysokým teplotám. Výhodou je také možnost grilovat více surovin v úhledném balíčku, kde se napůl dusí a napůl pečou. Díky tomu se na mase nespálí bylinky a koření a zelenina i maso, které pustí šťávu, dohromady vytvoří výtečnou omáčku, ve které se chutě krásně prolnou.
V alobalu také snadno připravíte překvapivý dezert. Stačí do balíčku zabalit sezónní ovoce, jako jsou jahody, meruňky, broskve nebo švestky, přidat trochu třtinového cukru nebo medu, případně špetku koření, například mleté skořice, a ovoce na grilu krátce zapéct. Pak už stačí jen doplnit zmrzlinou.
Aby se dílo vydařilo, určitě využijete profesionální trik, o který se podělil Martin Svatek
Zkušený kuchař totiž využívá dvojí zabalení. Nejprve je třeba vybrané suroviny zabalit do pečicího papíru, který je pevný a snadněji odolá protržení, a tudíž uvnitř udrží šťávu. A teprve poté balíček zabalit do alobalu, který odolá žáru a ochrání balíček před ohněm.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Vyzkoušejte na grilu připravit třeba oblíbenou živáňskou. Nabízíme návodný videorecept na přípravu v troubě, kterou snadno zvládnete i na grilu
Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně připravená v troubě
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH