Těsto
- vejce 4 ks
- kukuřičný škrob 60 g
- kakao (holandského typu) 35 g
- cukr krystal 80 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 sáčku
- Polotučné mléko 80 ml
- řepkový olej 60 ml
- sůl
Pěna
- Polotučné mléko 100 ml
- želatina (prášková) 20 g
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- moučkový cukr 120 g
- jahody (čerstvé nebo mražené) 500 g
- pomazánkové máslo 400 g
Postup přípravy
- Dortovou formu s odepínacím dnem o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Žloutky vyšlehejte dohladka se zbylými surovinami na těsto a postupně zlehka zapracujte sníh. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 19 až 22 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečené těsto vytáhněte a nechte zchladnout.
- Zhruba po 1 hodině chladnutí těsta vlijte do rendlíku mléko, rozmíchejte v něm želatinu a nechte ji 10 minut bobtnat. Smetanu vyšlehejte do polotuha a zašlehejte do ní 30 g moučkového cukru.
- Jahody odstopkujte a ve větší míse je rozmixujte tyčovým mixérem s pomazánkovým máslem dohladka. Přimíchejte zbylý moučkový cukr.
- Mléko s nabobtnalou želatinou zahřívejte na středním stupni za stálého míchání, až se želatina rozpustí. Trvá to přibližně 2 až 3 minuty. Horkou rozpuštěnou želatinu za stálého míchání nalijte do jahodové směsi, dobře promíchejte a postupně přimíchejte i šlehačku. Pěnu nalijte na vychladlý korpus, formu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte dort do lednice nejméně na 8 hodin nebo ideálně přes noc.
PRIMA TIP: Na dort můžete po ztuhnutí udělat čokoládovou polevu. V mikrovlnné troubě rozpusťte 150 g čokolády na vaření a poté do ní přimíchejte 50 ml smetany ke šlehání (33%). Hotovou polevu nalijte na jahodovou pěnu a nechte ztuhnout v lednici 20 až 30 minut. Nebo dort ozdobte několika kousky nakrájených čerstvých jahod a lístky máty.
Vyzkoušejte také nepečený jahodový dort s piškoty a tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE