30 minut v kuchyni

Jednoduchý dort s jahodovou pěnou

Moje hodnocení
1x

Nádherný kousek jako z cukrárny potěší oslavence k narozeninám i po nedělním obědě. Tajemství nadýchané pěny, která drží na kakaovém korpusu v pěkné vrstvě, tkví v použití želatiny a dostatečném času na ztuhnutí v chladu. Takže dort připravte den předem.

8 porcí
60 minut

Těsto

Pěna

Postup přípravy

  1. Dortovou formu s odepínacím dnem o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Žloutky vyšlehejte dohladka se zbylými surovinami na těsto a postupně zlehka zapracujte sníh. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte 19 až 22 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečené těsto vytáhněte a nechte zchladnout.
  3. Zhruba po 1 hodině chladnutí těsta vlijte do rendlíku mléko, rozmíchejte v něm želatinu a nechte ji 10 minut bobtnat. Smetanu vyšlehejte do polotuha a zašlehejte do ní 30 g moučkového cukru.
  4. Jahody odstopkujte a ve větší míse je rozmixujte tyčovým mixérem s pomazánkovým máslem dohladka. Přimíchejte zbylý moučkový cukr.
  5. Mléko s nabobtnalou želatinou zahřívejte na středním stupni za stálého míchání, až se želatina rozpustí. Trvá to přibližně 2 až 3 minuty. Horkou rozpuštěnou želatinu za stálého míchání nalijte do jahodové směsi, dobře promíchejte a postupně přimíchejte i šlehačku. Pěnu nalijte na vychladlý korpus, formu přetáhněte potravinářskou fólií a uložte dort do lednice nejméně na 8 hodin nebo ideálně přes noc.
PRIMA TIP: Na dort můžete po ztuhnutí udělat čokoládovou polevu. V mikrovlnné troubě rozpusťte 150 g čokolády na vaření a poté do ní přimíchejte 50 ml smetany ke šlehání (33%). Hotovou polevu nalijte na jahodovou pěnu a nechte ztuhnout v lednici 20 až 30 minut. Nebo dort ozdobte několika kousky nakrájených čerstvých jahod a lístky máty.

Vyzkoušejte také nepečený jahodový dort s piškoty a tvarohem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

30 minut v kuchyni

Tým autorů 30 minut v kuchyni

Nejprve trio Jíme zdravě vyvrátilo zažitý stereotyp, že zdravé jídlo nemůže být chutné a teď boří další překážky domácího vaření, a sice že zabere spoustu času. První kuchařka ze stejnojmenného projektu 30 minut v kuchyni ukazuje, že na přípravu jídla vám stačí půlhodina a než se pokrm upeče, podusí či uvaří, můžete se věnovat čemukoliv jinému. Vybrat si můžete z 95 receptů v šesti kapitolách – Snídaně, Polévky, Hlavní jídla, Pohoštění, Pečení a Nápoje. Všechny spojuje jednoduchá příprava, dostupné a levné suroviny a skvělá, nekomplikovaná chuť. Ať s vařením začínáte, nebo hledáte obměnu svého repertoáru či tipy pro každodenní teplé večeře, v této srozumitelné knize najdete spoustu lahodné inspirace.

30minutvkuchyni.cz


Přečtěte si také

Recepty