Pistáciový olej je známý již z dob antiky

Pistáciový olej  Foto:
Pistáciový olej
Foto: Thinkstock

Představujeme vám další z řady zázračných olejů, které jsou studnicí zdraví i krásy. Tentokrát se dozvíte něco o oleji z pistáciových oříšků nebo-li "zelených mandlí".

Dřevina pistácie roste ve Střední a Přední Asii. Botanický název je Řečík pistáciový Pistacia vera. Dorůstá 12 metrů a dožívá se až 300 let. Blahodárné účinky jejich plodů objevovali již lidé v době antiky. Oválná jádra pistácie mají tenkou tvrdou slupku. Pecka má tvar připomínající mušli, u špičky puká. Pistácie jsou složením podobné piniovým oříškům, ale mají více bílkovin, obsahují méně tuku, významné je i množství sacharidů.

Pistáciový olej  Foto: ThinkstockSemeno pistácie má zelenohnědou barvu. Lisováním za studena vzniká tmavě zelený aromatický olej. V některých zemích se jádra před lisováním praží.

Složení

Pistáciový olej obsahuje velké množství bílkovin, cukru, draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a selenu. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny (zejména omega 3 a omega 6), vitamíny (A, B, E) a minerální prvky. Obsahuje cenné stopové prvky, například měď. Má stejný obsah železa jako čočka.

Použití v kuchyni

Pistáciový olej se používá v kuchyni k přípravě dezertů, dále k dochucení a zjemnění salátů či polévek. Hodí se také v kombinaci s mořskými plody. Rovněž se dá použít místo másla. V kulinářství je oblíbený především pro své sladké aroma a jemnost.

Využití v kosmetice

- je vhodný pro všechny typy pleti

- používá se na suchou pokožku, má vynikající hydratační účinky

- pomáhá tlumit projevy stárnutí kůže, zvyšuje její elasticitu a vyhlazuje vrásky

- vhodný jako masážní olej.

Pistáciový olej  Foto: Thinkstock

Pistáciový olej  Foto: ThinkstockVyužití v lékařství

- snižuje hladinu cholesterolu v krvi

- působí preventivě proti různým typům rakoviny

- léčí se s ním abscesy a pohmožděniny

- léčí jaterní sklerózu

- upravuje vysoký krevní tlak

- vhodný pro pacienty s anémií

- podporuje tvorbu svalové hmoty

Prima tip

Pistácie ve skořápce obsahují více draslíku než banány. Účinek pistáciového oleje se ještě zvýší, když spolu s ním budete konzumovat druhy ovoce a zeleniny bohaté na vitamín C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech.

Zajímavost

Už přibližně 1700 let před Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, pistácie spolu s medem a mandlemi považovaly za „jeden z nejlepších plodů země“.

Na co si dát pozor

Skladujte při teplotě do 25 °C. Nevystavujete přímým slunečním paprskům. Pokud jste alergičtí na oříšky, konzumaci pistáciového oleje se radši vyhněte.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama