Makadamový olej

Makadamové ořechy Foto:
Makadamové ořechy
Foto: Thinkstock

Makadamový olej se řadí mezi luxusní oleje, lisované za studena. Získává se z makadamových ořechů. Ty patří k nejdražším na světě. Rostou v Austrálii, na Novém Zélandu a v oblasti jižního oceánu.

Makadamový strom je celý rok zelený. Pěstuje se na plantážích společně s kávovníkem. Může vyrůst až do výšky 20 metrů. Listy jsou dlouhé a úzké. Po 10 letech na něm lze sklidit 12–14 kg ořechů. Ořechy dorůstají průměru až 3 cm. Ze 100 g ořechů se dá získat 75 g oleje. Už původní obyvatelé Austrálie, Aboridžinci, využívali ořechy jako výživnou potravinu bohatou na bílkoviny a tuky. Vzhledem ke své odolnosti se pěstují také u nás, obvykle však pouze jako dekorativní kbelíkové rostliny.

Tento jedinečný olej je výborný zejména k masážím. Bývá nedílnou součástí nejkvalitnějších základních masážních směsí. Obsahuje vitamíny A, B, E a ochranný UV-faktor 3 až 4. Má skvělé regenerační účinky, je vhodný i k péči o dětskou pokožku. Velice prospívá také vlasům, dodává jim jejich ztracený lesk.

Makadamový olej  Foto: ThinkstockSložení

Makadamový olej obsahuje 80 až 85 % mononenasycených olejů. Dále vitamín E, A, B omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, olejovou, linolovou, linoleovou a palmitolejovou kyselinu.

Použití v kuchyni

• Makadamové ořechy jsou velmi chutné a hodnotné.

• Makadamový olej má jemnou máslovou chuť. Je ideální do salátových dresinků a výborně se hodí ke smažení, pečení a vaření nejrůznějších druhů masa, ryb, kuřete a zeleniny. V pečení jej lze využít pro křehké pečivo.

• Mezi kuchaři je preferován pro svůj vysoký kouřový bod. To znamená, že lze používat na smažení potravin při vyšších teplotách, než se olej vznítí. Olej tak neztratí své zdravotní výhody, protože se nepřepálí, a neztrácí tak svou jedinečnou chuť.

• Makadamový olej se nemusí skladovat v lednici. Po otevření ho lze používat až po dobu dvou let.

Makadamový olej  Foto: isifa.comVyužití v kosmetice

• posiluje regenerační schopnosti pokožky

• hloubkově reguluje kožní lipidy a hydrataci pokožky

• zlepšuje elasticitu pokožky

• zanechává pokožku vyhlazenou a pružnou

• vyživuje pokožku

• má silný antioxidační účinek

• zbavuje pleť vrásek

• udržuje v pokožce vlhkost

• vyznačuje se hojícími a uklidňujícími účinky

Využití v lékařství

• má antibakteriální účinky

• podporuje pohyb střev

• zpevňuje kosti a zuby

• má pozitivní vliv na nervovou soustavu

• snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje tak riziko onemocnění srdce

• chrání buňky

• zklidňuje a zjemňuje pokožku, používá se k léčbě strií, jizev a ran

• má pro pokožku obnovující vlastnosti po vystavování se přímému slunci

Makadamový olej Foto: Thinkstock

Makadamový olej. Foto: Thinkstock

 

Prima tip

Makadamový olej je svou konzistencí a složením velmi podobný přirozené mastnotě produkované pokožkou hlavy. Proto je vhodný pro přirozenou péči o vlasy. Vlasy nezatěžuje, rychle se vsakuje a zanechává je lesklé a hebké. Aplikujte olej na vlhké vlasy. Docílíte neuvěřitelného lesku a hladkého povrchu vašich vlasů.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama