Krásnoočko je něžný i houževnatý kvítek

Krásnoočko na talíři  Foto:
Krásnoočko na talíři
Foto: Thinkstock

Ochutnávat zrovna krásnoočko? Ano, tentokrát ano. Jak je skvělé, o tom se snadno přesvědčíte.

Je to jedna z nejtrvanlivějších jedlých květin. Je skoro tak odolná „jako česká žena nebo švédská ocel“. Vydrží velmi ledabylé zacházení a k tomu poměrně dlouho. A to všechno podstoupí bez ztráty elegance. Je to taková nemačkavá květina, která dokáže přinést v kuchyni mnoho radosti a skoro nic za to nežádá.

Trvalka z nejběžnějších

Krásnoočko má několik botanických rodů a z nich je vyšlechtěno mnoho kultivarů. Než začnete některé z nich pěstovat pro své kulinární dekorace, bylo by dobré je ochutnat. Některé variety jsou dobré, jiné jsou nahořklé a některé doslova nedobré. Roli hraje i osobní chuťové naprogramování. Ochutnávat rostliny přímo v zahradnictví, to není ta nejlepší cesta. Je to společensky nepřípustné, což je jasné, a také jsou rostliny z velkovýroben obvykle chemicky ošetřeny, což může být trochu nebezpečné a také to může chuť kontaminovat. Lov na kuchyňského favorita začněte v rodu krásnoočko velkokvěté (Coreopsis grandiflora). Krásnoočko přeslenité (Coreopsis verticillata) naopak můžete vynechat nebo posunout na samý konec seznamu.

Krásnoočko na talíři 2 Foto:

Krásnoočko na talíři 3 Foto:

Pěstování je hračka

Květina je prý domovem v prériích Severní Ameriky. Má ráda lehčí půdy, daří se jí na slunných stanovištích. Potřebuje však dostatečnou zálivku, aby její květy byly kvalitní a bylo jich dost. Ve svých nárocích na péči je velmi nenáročná. Dobře prospívá z předpěstovaných sazenic. Pěstování ze semínek je určeno zběhlým zahrádkářům a zahradníkům. Kvete od července až do prvních mrazů. Latinský název je složeninou řeckých slov kóris a opsis. První slovo znamená štěnici a druhé vzhled. Nenechte se zastrašit, že krásnoočko někomu připadalo jako štěnice. Konec konců i koriandr vychází ze stejného slovního základu. Tato oblíbená bylina je prý jako štěnice cítit. Obojí příměry si dnes již můžeme jen těžko ověřit. Díky bohu.

Krásnoočko na talíři  Foto:

Co s ním v kuchyni

Krásnoočko na talíři 5 Foto:

Rozkvetlé květy stříháme nebo řežeme, protože stonek je dosti tvrdý. Krásnoočko je ideální rostlina pro letní party, a to zejména díky výše zmíněné odolnosti a trvanlivosti. Ve vlhkém obalu vydrží v lednici i několik dní, na talíři pak podle počasí i několik hodin.

Květina naopak nemá nijak opojně báječnou chuť, milujeme ji pro její ornamentální vzhled a tu vděčnou houževnatost. Ve svém portfoliu ji má nemálo profesionálních kuchařů. Krásnoočko je tedy prvoplánová dekorace, která má strávníky okouzlit, případně se stát startérem konverzace. „Co je to za úžasnou květinu, nevíte?“ „Nepřipadá vám, že vypadá jako štěnice?“ atd. Hodí se nejlépe do slané studené kuchyně; tedy na studené mísy, nejrůznější saláty, chlebíčky, kanapky. Snese i společnost teplých pokrmů a třeba i pečeného masa.

Autor: Jana Vlková

www.kytkykjidlu.cz, http://www.kytkykjidlu.blogspot.cz/, www.facebook.com/kytkykjidlu

Videa

reklama

reklama