Libeček je přírodní bylinkové „Maggi“

Libeček lékařský  Foto:
Libeček lékařský
Foto: profimedia.cz

Libeček lékařský (Levisticum officinale) je rostlina ze staré Persie, zdomácnělá v celém Středomoří, střední i západní Evropě. Je to vytrvalá bylina až 2 metry vysoká, se zpeřenými listy.

Hlavní účinné látky

Libeček obsahuje éterické oleje, třísloviny, hořčiny.

Použití v kuchyni

Listy a kořeny libečku se používají do polévek, salátů, k masu i rybám. Semena se přidávají do likérů. Rozdrcená semena se používají do chlebového těsta a pečiva. Čerstvé nebo sušené listy se dávají do bujonů, gulášů a sýrů.

Libeček lékařský 4

Využití v kosmetice

Libečková koupel uklidňuje zanícenou pokožku. Proti pocení nohou se přidává do koupele jedna hrst čerstvých listů přelitá půllitrem horké vody.

Libeček lékařský 3Uplatnění v lidovém léčitelství

Libeček podporuje trávení a působí močopudně. Pomáhá při nadýmání a při pálení žáhy. Čaj zmírňuje onemocnění dýchacích cest a posiluje organismus, dva až tři šálky denně tiší migrénní bolesti. Nálev z kterékoliv části snižuje retenci vody, působí jako dezodorant a při revmatismu.

Zeleninová polévka s libečkem

• 2 šalotky

• máslo

• olivový olej

• 2 lžičky libečkových listů

• lžíce mouky

• 800 ml zeleninového vývaru

• ½ sklenky smetany

• sůl, pepř, muškátový oříšek

Nakrájenou šalotku podusíme s máslem a olejem, přidáme libeček, přimícháme 1 lžíci mouky a zalijeme vývarem. Krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr přidáme půl sklenky smetany.

Libeček lékařský 6

Zajímavost

 

Listy se odtrhávají podle potřeby, centrální mladé se ponechávají. Nelze pěstovat v bytě.

Na co si dát pozor

Listy libečku dodávají jídlu ostrou pikantní příchuť, proto jej z počátku používejte velmi opatrně.

Autor: Alžběta Krchová

Videa

reklama

reklama