Suroviny
- hovězí přední (loupaná plec) 1 kg
- cibule 1 kg
- kyselé okurky (do základu) 100 g
- lák z okurek 150 ml
- hovězí vývar (1 l na základ + 1/2 l na pečení masa) 1,5 l
- kyselé okurky (malé, k podávání) 400 g
- máslo 4–5 lžiček
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a pusťte se do přípravy masa. Loupanou plec ze všech stran osolte a opepřete. V pekáči ji podlijte vývarem a pečte doměkka. Délka pečení záleží na velikosti masa – množství, které uvádíme v receptu, upečete za 2–3 hodiny.
- Mezitím vytvořte základ. Na sádle pomalu opečte najemno nakrájenou cibuli do zhnědnutí. Přidejte nadrobno nakrájené okurky i lák. Osolte a opepřete. Zalijte vývarem a provařte. Trvá to asi hodinu.
- Hotový základ pořádně rozmixujte a poté přeceďte přes cedník.
- Maso nakrájejte na plátky a přelijte omáčkou.
- Menší okurky opečte na másle. Na talíři je naservírujte na plátky masa. Podávejte s dušenou rýží.
PRIMA TIP: Postup můžete obrátit – nejdříve připravte základ a v něm pak dopečte maso.
Znojemská pečeně z hovězí loupané plece s dvojitou dávkou okurek z restaurace Kuchyně Zdroj: Milujeme dobré maso
Znojemská pečeně z hovězí loupané plece s dvojitou dávkou okurek z restaurace Kuchyně Zdroj: Milujeme dobré maso
Milujeme dobré maso
V restauracích a prodejnách, které spadají pod gastronomickou skupinu Ambiente, pracují s masem rádi. A o své znalosti a recepty se nebojí podělit. Na webu www.milujemedobremaso.cz najdete zajímavé články o mase i návody, jak ho nejlíp připravit, od špičkových kuchařů z Lokálu, Naše maso, Kantýny, Kuchyně a dalších podniků Ambiente.
Vyzkoušejte také ultimátní recept na nejlepší svíčkovou omáčku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE