Suroviny
- pórek (dobře omytý a nakrájený na tlusté špalíky) 2 ks
- růžičková kapusta (očištěná a podélně rozříznutá) 200 g
- máslo 30 g
- hladká mouka 30 g
- mléko 300 ml
- sůl
- pepř (mletý)
- muškátový oříšek (čerstvě nastrouhaný)
- anglická hořčice 1 lžíce
- tvrdý sýr (směs sýrů gruyére a čedaru, nastrouhaná) 125 g
- strouhanka 30 g
Postup přípravy
- Pórek a kapustičky dejte do velkého hrnce vařící vody, znovu uveďte do varu a vařte 2 minuty. Nechte odkapat, potom je osvěžte propláchnutím pod studenou vodou a opět nechte odkapat.
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pánvi rozpusťte máslo na nízké teplotě, přidejte mouku a umíchejte jíšku. Několik minut ji míchejte. Pomaličku postupně přidávejte mléko a za stálého míchání vytvořte hladkou směs. Dobře ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte hořčici a trochu víc než polovinu směsi sýrů.
- Do zapékací mísy dejte pórek a kapustičky. Přelijte jíškovou omáčkou, jemně promíchejte a posypte zbytkem sýrů a strouhankou. Mísu dejte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud nebude vršek hnědý. Můžete to urychlit, když mísu dáte pod gril, ale pozor, aby se to nespálilo.
- Prima tip: Stejným postupem můžete připravit pokrm z kadeřavé kapusty a květáku.