Suroviny
- kuřecí vývar 300 ml
- čekanka (čekankové puky) 4 ks
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- smetana 250 ml
- muškátový oříšek
- hrubozrnná hořčice 1 vrchovatá lžička
- tvrdý sýr (nastrouhaný sýr gruyere, madeland, cheddar nebo ementál) 200 g
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
Vybírejte pouze správně uskladněnou čekanku. Puky musí být schované pod neprůhlednou tmavou vrstvou, protože vlivem světla listy čekanky výrazně hořknou. Puky by měly mít světlou nažloutlou barvu, pokud vršky listů mají zelenou barvu, byly už vystaveny světlu a jsou hořké.
Postup přípravy
- V kastrolu přiveďte k varu kuřecí vývar, vložte do něj čekanku a vařte 8 minut. Puky sceďte a nechte mírně vychladnout na papírové utěrce.
- Mezitím připravte bešamel. Rozpusťe máslo, přidejte mouku a dobře promíchejte. Za stálého míchání pomalu přilijte smetanu, když omáčka začne houstnout strouhněte muškátový oříšek a přidejte hořčici. Osolte, opepřete a odstavte z ohně.
- Každý čekankový puk zabalte do jednoho plátku parmské šunky. Vložte do zapékací misky, zalijte bešamelem a posypte strouhaným sýrem. Pečte 30-35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud sýr na povrchu nezezlátne.