Suroviny
- vepřový bůček (bez kosti) 1 kg
- balzamikový ocet (tmavý s příchutí fíků) 7 lžic
- česnek 2 stroužky
- tymián (čerstvý) 4 snítky
- voda 100 ml
- bílé zelí (čerstvé) 500 g
- mrkev 1 ks
- balzamikový krém (bílý s pomerančem a citronem) 3 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte na plátky široké 1 cm a vložte do pekáče. Fíkový balzamikový krém smíchejte s rozdrceným česnekem, 100 ml vody, tymiánem, osolte a opepřete. Marinádu nalijte na maso, překryjte alobalem a nechte (nejlépe přes noc) marinovat.
- Bůček pečte v troubě 45 minut na 170 °C, poté sundejte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte za občasného obracení ještě asi 20 minut, až povrch zkaramelizuje.
- Jako příloha se hodí čerstvý zelný salát s balzamikovým krémem s pomerančem a citronem: zelí nakrájejte najemno, mrkev nastrouhejte na tenké nudličky. Vše smíchejte s balzamikovým krémem, olejem a solí, nechte v chladničce asi 30 minut rozležet.