Na pepřovou omáčku
Postup přípravy
1 Ve vodě rozpustíme tuk, do kterého přidáme směs na těsto. Rychle mícháme, aby se směs nepřipalovala, a až je těsto hladké, tak ho dáme vychladnout. Do vychladlého těsta zašleháme tři celá vejce. 2. Těsto dáme do „zdobičky“ a vytvoříme malé věnečky o třícentimetrovém průměru. Pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Vychladlé věnečky rozkrojíme napůl a naplníme krémem. Pocukrujeme.3. Na krém zahřejeme dvě třetiny mléka a ve zbylé třetině rozmícháme směs na přípravu krému. Vmícháme do teplého mléka a vaříme jako pudink. Utřeme máslo s cukrem a přidáme vychlazený pudink, kterým pak plníme věnečky. Teplota: 160 a 100°CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: česká/ francouzskáDoba přípravy: 2 - 3 hodinyČas vaření: 2 - 3 hodiny včetně chladnutíRecipe category: moučník/ pečení/vaření
Hl. chod:Vepřová panenka s pepřovou omáčkou a opečeným bramborem
postup:
Panenku odblaníme a naporcujeme přibližně na stejné kusy. Maso naložíme do oleje, pepře, soli a tymiánu a necháme v ledničce. Brambory oloupeme a uvaříme skoro doměkka, poté je dopečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. V kastrůlku si připravíme jíšku z másla a mouky, zalijeme smetanou a přidáme pepř, celé kuličky i drcený, necháme provařit a nakonec scedíme přes sítko. Omáčku poté dochutíme solí a parmezánem. Naložené maso necháme zatáhnout na rozehřáté pánvi ze všech stran, poté z každé strany necháme maso dělat jen asi dvě minuty. Mezitím si připravíme pekáč nebo pánev s poklicí, ve které budeme mít vývar, a rozehřejeme troubu na 250 °C. Orestované maso přendáme do nádoby s vývarem, přikryjeme poklicí a dáme do trouby, kde necháme přibližně pět minut dojít a povařit šťávu. Podáváme s brambory, přelité pepřovou omáčkou.