Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Teplý salát s dýní a prosciuttem

4 porce
do 1 hodiny
Salát s dýní a prosciuttem
Salát s dýní a prosciuttem Autor: Thinkfood.cz
Nebojte se neotřelých kombinací. Nasládlá dýně skvěle pasuje ke slané sušené šunce a výraznému sýru. Dopřejte si tento teplý salát podle receptu z blogu ThinkFood.cz. Bude vám chutnat stejně jako nám :)
Reklama

Kombinovat dýně a uzeniny jsem viděla v Rakousku, kde dýni pečou, lehce marinují v kvalitním vinném octě, a pak ji přidají do salátu s pečenými paprikami a domácí tlačenkou. Výborná kombinace, stejně jako tahle s prosciuttem a ovčím sýrem pecorino.

Zkusila jsem pecorino etrusco, který je výrazný, s červeným povrchem díky potírání rajčatovým protlakem s mlékem. Kdo nemáte rád typickou chuť ovčího mléka, nemusí vám tento sýr sednout. Nechte si proto v obchodě raději poradit, případně můžete pecorino nahradit parmezánem.

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 ˚C. Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Neyhazujte je, ale odložte stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky nebo přímo na měsíčky a vložte je do pekáčku spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem. Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte. Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.
  2. Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balzamica. Jako příloha ciabatta a vino bianco.
Reklama

Salát s dýní a prosciuttem  Foto: Thinkfood.cz

Salát s dýní a prosciuttem. Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.czKdyž jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama