Suroviny
- máslová dýně (nebo hokaido) 1 ks
- prosciutto crudo 150 g
- sýr pecorino 100 g
- semínka koriandru 1 lžička
- pepř celý 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- chilli papričky (sušená) 1 ks
- rukola 1 hrst
- balzamikový ocet
- olivový olej
Kombinovat dýně a uzeniny jsem viděla v Rakousku, kde dýni pečou, lehce marinují v kvalitním vinném octě, a pak ji přidají do salátu s pečenými paprikami a domácí tlačenkou. Výborná kombinace, stejně jako tahle s prosciuttem a ovčím sýrem pecorino.
Zkusila jsem pecorino etrusco, který je výrazný, s červeným povrchem díky potírání rajčatovým protlakem s mlékem. Kdo nemáte rád typickou chuť ovčího mléka, nemusí vám tento sýr sednout. Nechte si proto v obchodě raději poradit, případně můžete pecorino nahradit parmezánem.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 ˚C. Dýni přepulte a vyjměte z ní semena. Neyhazujte je, ale odložte stranou. Neoloupanou dýni nakrájejte na čtvrtky nebo přímo na měsíčky a vložte je do pekáčku spolu se semeny. Pokropte vše olivovým olejem. Ve hmoždíři roztlučte lžičku koriandrových semínek, černého pepře, hrubé mořské soli a jednu sušenou chilli papričku. Směs nasypte na dýni a rukama promíchejte. Pečte ji v troubě tak 30 minut, ale klidně přidejte pár minut navíc, aby byly čtvrtky dýně pěkně ožehlé.
- Na velký oválný talíř naskládejte ledabyle plátky prosciutta. Na ně naložte horkou opečenou dýni a opražená semínka a vše posypte hoblinami pecorina. Přidejte pár lístků rukoly a zakápněte salát olivovým olejem a pár kapkami balzamica. Jako příloha ciabatta a vino bianco.