Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- bylinková směs (na grilování)
- třtinový cukr 2 lžíce
- balzamikový ocet 4 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- pivo 100 ml
- rajčatová passata (nebo konzervovaná krájená rajčata) 500 g
- uzená paprika 2 lžíce
- chilli vločky 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- chilli omáčka 2 lžičky
- kečup 2 lžíce
- maldonská uzená sůl 1 lžička
- melasa (třtinová) 1 lžíce
- hovězí vývar 50 ml
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
Nechte se při přípravě BBQ omáčky vést návodným videoreceptem s Těhotným kuchařem
Každej dělá domácí barbecue omáčku trochu jinak, todle je moje verze.
Postup přípravy
- Do hrnce olivovej olej a červená cibule, nechám zesklovatět a zasypu bylinkama na grilování. Chvíli je tam vošolichám a zasypu třtinovým cukrem. Ten v tom základu nechám rozpustit, aby chytnul lehce karamelovej nádech.
- Zaliju to běžným balsamico octem, nějakej za 4 stovky není úplně nutnej. Digestoř na plnej výkon a nech ten ocet odvařit. Přidej francouzskou hořčici, i v ní je ocet, takže další var.
- Chce to trochu alkoholu, já kořalku nepiju, jenom rum, takže jsem tam nalil pivo. Z něj je potřeba zase vyvařit alkohol.
- Teď přidám passatu, můžeš dát i drcený konzervovaný rajčata. Pak uzená paprika, paprikový floky, sušenej česnek, cákanec sójovky, chilli omáčka a světe div se, kečup. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. Tady prostě patří.
- Přidej uzenou maldonskou sůl a třtinovou melasu, což je sladkej sirup jako vedlejší produkt při výrobě třtinovýho cukru.
- Teď se to musí všechno pořádně rozmíchat, troška hovězího vývaru a čerstvě mletej pepř. Možná mi teď jdeš do komentáře pod video napsat, že ty tam dáváš jablečnej nebo ananasovej džus, a že by mě to mohlo zajímat. No, tak nezajímá.
- Je potřeba to hodinu nechat zvolna vařit.
- Přeliju si to do vyšší nádoby, abych nezadělal zase celou kuchyň a rozmixuju do hladka tyčovým mixérem. Pak už jenom přecedit, propasírovat a domácí BBQ omáčka je na světě. Když to zavaříš do skleniček, vydrží ti to pár měsíců. Otevřená tak 14 dní.
Kromě BBQ omáčky potřebujete vyzkoušet také slaninádu! Máme pro vás videorecept pro inspiraci
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Slanináda – konečně džem pro pořádné chlapy