Head
- čedar 140 g
Hlavní chod
- cibule 3
Na domácí housky
- cukr 1 lžička
Head
- cibule 1 kus
Hlavní chod
- vejce 2 kus
Na salát
- sůl 1 špetka
Na domácí housky
- sůl 10 g
Postup přípravy
Hovězí maso nakrájíme na 5 plátků, které naklepeme a potřeme hořčicí, osolíme a opepříme. Začneme plnit: na každý plátek dáme kousek vajíčka, párek, okurku a kousek špeku. Ptáčky smotáme a obtočíme nití.Nakrájíme si nadrobno cibuli, dáme na olej nebo sádlo a necháme zesklovatět. Ptáčky nechám na cibulovém základu zatáhnout, podlijeme vodou nebo vývarem a dáme přikryté do trouby, kde pečeme při 180 až 200 stupních asi 2 až 2 a půl hodiny doměkka. Když maso změkne, závitky vyndáme a rozmotáme.Doděláme si omáčku, pokud je potřeba přilijeme vodu, vsypeme hotovou jíšku a necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Podáváme s dušenou rýží. Teplota: 180–200 °CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 5Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 2 hodinyČas vaření: 2–3 hodinyRecipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ pečení/ dušení Předkrm:Sýrová paštika, lehký salát, pečivo
postup:Na pánvičce necháme na lžičce oleje mírně zesklovatět cibulku s najemno rozdrceným česnekem (cca 3 minuty) a stáhneme z plamene. V misce rozmícháme žervé s najemno nastrouhaným čedarem a přidáme cibulku s česnekem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Dáme do potravinové folie a vytvarujeme šest válečků, které necháme v lednici ztuhnout. Vyjmeme z folie, tři válečky obalíme v mleté paprice, tři ponecháme a vložíme ještě na chvíli do lednice. Ingredience na salát natrháme, rajčata nakrájíme do misky, promícháme a zalijeme připravenou rozšlehanou zálivkou z olivového oleje, balzamika, soli, pepře a citronové šťávy. Na pečivo si zaděláme kvásek z droždí, cukru, 2 lžic mouky a trochy mléka. Necháme 5 minut v teple nakynout. Mezitím promícháme obě mouky se solí a rozehřejme tuk. Spolu s ním si ohřejeme máslo, aby zůstalo vlažné. Poté přidáme tekutinu, kvásek a vajíčko do mouky a vypracujeme hladké těsto. To necháme dvě hodiny kynout v teple. Následně ho vyklopíme na pomoučenou podložku, rozdělíme na čtyři díly. Z nich vyválíme váleček, který rozdělíme na osm stejných kusů. Z nich upleteme housky, které necháme ještě půl hodiny v teple. Pak je potřeme bílkem, posypeme sezamem a pečeme na 200 °C asi 5 až 10 minut.
Hlavní chod:
Španělské ptáčky s rýží
Oblíbené jídlo se dá udělat luxusně, nebo také úplně všedně
Ingredience:
1 kg hovězího masa zadní
3 cibule
2 párky
kousek špeku
2 vajíčka (uvařená natvrdo)
kyselé okurky (počet dle velikosti)
plnotučná hořčice dle chuti
instantní tmavá jíška dle potřeby
sůl a pepř