Suroviny
Postup přípravy
1. Maso si přes noc naložíme do mořidla a prošpikujeme špekem. Na oleji si zpěníme cibulku a maso na něm necháme ze všech stran zatáhnout a chvíli ho podusíme v tlakovém hrnci. Potom ho i se zeleninou a šťávou dopečeme doměkka v pečicím rukávu v horké troubě.,
2. Na chlebový knedlík potřebujeme starší chleba, který si nakrájíme na kostičky. Na slanině si zpěníme pokrájenou cibulku i s natí a přelijeme jí chleba v míse, přidáme vodu, promícháme, necháme zchladnout a odstát. Přidáme polohrubou či hrubou mouku dle potřeby, žloutek, z bílku si můžeme ušlehat tuhý sníh. Opatrně promícháme a těstem plníme olejem vymazané hrníčky, které dáme do vařící vody asi na dvacet minut vařit. Knedlík obkroužíme a teprve pak ho vyklopíme. Nebo z těsta můžeme v dlaní vyválet koule a dát je vařit do osolené vody, dokud nevyplavou – minimálně to trvá deset minut.
3. Na babiččin knedlík si připravíme směs z hrubé mouky, 1 vejce, vody a špetky soli. Do této směsi přisypeme na kostičky nakrájené rohlíky, směs propracujeme a necháme ji uležet. Poté z těsta vytvoříme koule a vložíme je na několik minut do vroucí vody.
4. Když je hovězí upečené doměkka, doděláme omáčku. Maso vyndáme a do smetany dáme trošku hladké mouky, kterou rozkvedláme a přidáme k rozmixované zelenině. Provaříme, podle potřeby ještě zředíme, dochutíme špetkou cukru, solí, pár kapkami citronu nebo octa – jak to máme rádi. Podáváme s brusinkami, citronovým terčíkem s kopečkem šlehačky nebo jako Zina s divokými naloženými jeřabinami.