Křehké těsto
- hladká mouka (+ trocha na poprášení) 175 g
- sůl 1 špetka
- moučkový cukr 50 g
- máslo (vychlazené, nakrájené na kousky) 100 g
- žloutek (na potření těsta) 1 ks
Náplň
- marmeláda (kdoulová nebo meruňková) 100 g
- mandle (loupané) 250 g
- hladká mouka 25 g
- vejce (velká) 2 ks
- cukr krupice 75 g
- citronová kůra (z 1 citrónu)
- mletá skořice 1/2 lžičky
- citronová šťáva 1 a 1/2 lžíce
- moučkový cukr (na poprášení)
Původ koláče není úplně jasný, nejspíš prý přišel právě s poutníky (má velkou trvanlivost a rozležením se jeho chuť vylepšuje), v každém případě patří k chutným svatojakubskýmsuvenýrům, prodávaným po celé Compostele.
Postup přípravy
- Z uvedených surovin a 1 až 2 lžic studené vody vypracujte těsto (ručně nebo v robotu). Nehněťte ho dlouho, ztratilo by křehkost! Uložte ho nejméně na 30 minut do ledničky.
- Těsto rozválejte do tenka na moukou poprášené ploše a vyložte jím otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm. Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus vyložte kolečkem papíru, zatižte ho suchými fazolemi a předpečte 12 až 15 minut dozlatova.
- Papír opatrně sejměte a korpus pečte ještě 5 minut. Pak ho potřete rozšlehaným žloutkem a ještě 2 minuty zapékejte. Vyjměte, nechte stranou a teplotu trouby snižte na 180 °C. Zavařeninu s citronovou šťávou a 1 a ½ lžící vody rozehřejte v malém kastrůlkua promíchejte, pak jí potřete upečený korpus.
- Na náplň rozmixujte mandle na hrubo, přidejte mouku a promixujte na jemno. Vejce rozklepněte do misky a prošlehejte s cukrem do husté pěny, vešlehejte citronovou kůru a skořici a pak spojte s mletými mandlemi.
- Vlijte do korpusu a pečte 35 až 40 minut, pokud by náplň příliš rychle hnědla, zakryjte koláč alobalem. Nechte vychladnout, hustě poprašte moučkovým cukrem a podávejte (nejlépe se sklenkou sherry).