reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Marcela Vuong představuje vůně a chutě vietnamské kuchyně
Autor: Společně s chutí Marcela Vuong představuje vůně a chutě vietnamské kuchyně

Marcela Vuong představuje vůně a chutě vietnamské kuchyně

Ve vietnamských domácnostech je společné stolování velmi důležité. Sdílení jídla i zážitků s nejbližšími trvá klidně i dvě hodiny. Co všechno se na stůl servíruje? O vlastní zkušenost se podělila odbornice na vietnamskou kuchyni Marcela Vuong.

Ve srovnání s českou kuchyní plnou omáček a knedlíků je vietnamská mnohem lehčí. Využívá velké množství čerstvé zeleniny, klíčků a zelených bylinek, zejména koriandr, thajskou bazalku či perillu (kterou bychom v našich končinách mohli přirovnat k mátě). Naopak, téměř v ní nenajdete suroviny s laktózou či lepkem, protože klasickou mouku nahrazují ve vietnamských jídlech rýže nebo tapioka. 

Pravá vietnamská kuchyně miluje dobré maso. Vždyť silný kuřecí či hovězí vývar s rýžovými nudlemi Pho u nás už ochutnal téměř každý. Kromě této syté polévky se maso nejčastěji zpracovává v mleté podobě. Ve Vietnamu je velmi populární street food kultura, kterou symbolizují různé druhy masa připravovaného právě na grilu.

Dechberoucí street food jako z vietnamské tržnice, který zvládnete i doma

Dechberoucí street food jako z vietnamské tržnice, který zvládnete i doma: nem lui

Marcela si vietnamská jídla neumí představit ani bez rybí omáčky. Ta vzniká fermentací malých rybiček, která trvá přibližně rok, a sama o sobě nevoní právě nejpříjemněji. Ve spojení s česnekem, chilli, limetkou a vodou se však ve Vietnamu přidává téměř do každého jídla a dodává mu jeho charakteristickou chuť.

Podobných zajímavostí spojených s vietnamskou kuchyní zná Marcela celou řadu. Sama na těchto jídlech odmalička vyrůstala a povzbuzená přáteli předává tyto recepty dál na kurzech vaření. Svému kuchařskému kolegovi Markovi Pavalovi a herečce Lujza Garajové Schramekové prozradila recept na jedno z nejtradičnějších vietnamských street food jídel přímo v kuchyni show Společně s chutí. Nem lui, grilované mleté maso na stonku citronové trávy, si určitě oblíbí i děti.

Citronová tráva dodá mletému masu skvělou chuť
Autor: Společně s chutí Citronová tráva dodá mletému masu skvělou chuť

Citronová tráva 3x jinak podle Marcely Vuong: 

Kromě toho, že její stonek můžete obalit masem, do kterého uvolní své aroma, je citronová tráva výborná i jako čajový výluh. Marcela ji ale nejraději používá najemno nasekanou a orestovanou spolu s masem. Když budete vařit s Marcelou, naučíte se i to, že citronová tráva nemá s citrony vůbec nic společného.

V show Společně s chutí odhalila Marcela Vuong tajemství vietnamské kuchyně
Autor: Společně s chutí V show Společně s chutí odhalila Marcela Vuong tajemství vietnamské kuchyně
Související témata: společně s chutí

reklama

Přečtěte si také