Šéfkuchař Marek Pavala a jeho kuchyňská podpora Lujza Garajová Schrameková se v této části show Společně s chutí vydali do ulic. I když jen prostřednictvím jídla.
Dechberoucí street food jako z vietnamské tržnice, který zvládnete i doma: nem lui
Za pravou vietnamskou tržnicí se skvělým street foodem nemusíte cestovat až do Asie, najdete ji i v našem hlavním městě. Tržnice tvoří rozlehlé kulturně-obchodní centrum, do kterého byste se jednou určitě měli jít podívat se zkušenou průvodkyní či průvodcem. Například s Marcelou Vuong, kterou tentokrát Marek s Lujza přivítali ve své kuchyni.
Marcela odmalička vyrůstala v prostředí vietnamské kultury a všechno, co na ní miluje, dnes předává dál. Kromě průvodcování přibližuje lidem základy vietnamské kuchyně a její kultury i prostřednictvím kurzů vaření. Marka a Lujzu naučila recept na street food zvaný nem lui, tedy dozlatova grilované mleté maso na stoncích citronové trávy. Dochutila jej tradičními vietnamskými ingrediencemi – koriandrem, rybí omáčkou, chilli a limetkami. Marek s Lujzou si u stolu nemohli výsledek vynachválit, vyzkoušejte nem lui i vy!
Příbor není nutný, pusťte se do jídla (umytýma) rukama! Dobrou chuť.
Nem lui
- 500 g mix mletého masa
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce rybí omáčky
- čerstvý koriandr se stonky
- 10 stonků citronové trávy
- 1 celá chilli paprička se semínky
- limeta
POSTUP:
- Do mletého masa vmíchejte sójovou a rybí omáčku, se solí utřené stroužky česneku, cukr, nadrobno nakrájenou chilli papričku se semínky a nahrubo nasekaný koriandr. Vše spolu pořádně promíchejte a rozdělte na 10 stejně velkých dílů.
- Stonky citronové trávy ve spodní třetině jemně naklepejte paličkou na maso. Jemně navlhčenýma rukama je do poloviny obalte připravenou masovou směsí. Jednotlivé kousky grilujte na rozpálené pánvi.
- Hotové jídlo podávejte posypané čerstvým koriandrem, kousky chilli papriček a pokapané limetkou.