Dechberoucí street food jako z vietnamské tržnice, který zvládnete i doma: nem lui

Šéfkuchař Marek Pavala a jeho kuchyňská podpora Lujza Garajová Schrameková se v této části show Společně s chutí vydali do ulic. I když jen prostřednictvím jídla.

Za pravou vietnamskou tržnicí se skvělým street foodem nemusíte cestovat až do Asie, najdete ji i v našem hlavním městě. Tržnice tvoří rozlehlé kulturně-obchodní centrum, do kterého byste se jednou určitě měli jít podívat se zkušenou průvodkyní či průvodcem. Například s Marcelou Vuong, kterou tentokrát Marek s Lujza přivítali ve své kuchyni.

Marcela odmalička vyrůstala v prostředí vietnamské kultury a všechno, co na ní miluje, dnes předává dál. Kromě průvodcování přibližuje lidem základy vietnamské kuchyně a její kultury i prostřednictvím kurzů vaření. Marka a Lujzu naučila recept na street food zvaný nem lui, tedy dozlatova grilované mleté maso na stoncích citronové trávy. Dochutila jej tradičními vietnamskými ingrediencemi – koriandrem, rybí omáčkou, chilli a limetkami. Marek s Lujzou si u stolu nemohli výsledek vynachválit, vyzkoušejte nem lui i vy!

Příbor není nutný, pusťte se do jídla (umytýma) rukama! Dobrou chuť.

Nem lui

  • 500 g mix mletého masa
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • čerstvý koriandr se stonky
  • 10 stonků citronové trávy
  • 1 celá chilli paprička se semínky
  • limeta

POSTUP:

  1. Do mletého masa vmíchejte sójovou a rybí omáčku, se solí utřené stroužky česneku, cukr, nadrobno nakrájenou chilli papričku se semínky a nahrubo nasekaný koriandr. Vše spolu pořádně promíchejte a rozdělte na 10 stejně velkých dílů.
  2. Stonky citronové trávy ve spodní třetině jemně naklepejte paličkou na maso. Jemně navlhčenýma rukama je do poloviny obalte připravenou masovou směsí. Jednotlivé kousky grilujte na rozpálené pánvi.
  3. Hotové jídlo podávejte posypané čerstvým koriandrem, kousky chilli papriček a pokapané limetkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty