Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem

Mistr chutí, šéfkuchař Marek Pavala, a jeho parťačka, herečka Lujza Schrameková Garajová, vám v této části show "Společně s chutí" zaručeně udělají chuť na poctivou českou "klasiku", ačkoli v poněkud netradičním receptu. Věřili byste, že náš slovenský host ochutná bramborový knedlík poprvé v životě?

Je to tak, cestovatel Milan Bardún, autor populárního cestovatelského blogu Bez Mapy, zná chutě téměř celého světa, ale s naším bramborovým knedlíkem se dosud nesetkal. Šéfkuchař Marek mu jej představil v nám dobře známém pokrmu, vnímaném jako, řekněme, finančně nenáročném. Jeho vylepšený recept však knedlíky s vajíčkem povyšuje přímo na gurmánskou záležitost – s voňavou oravskou slaninou, šalotkou, pažitkou, vejci a luxusní tečkou – olejem z bílých lanýžů.

I když Milan se aktuálně cestování poslušně vyhýbá, s Markem a Lujzou si o cestování hodně povídali. Například to, proč v argentinské kuchařské show připravoval plněnou papriku či z které země si přinesl domů chuť, na kterou dosud nezapomněl. Přestože Milan Bez Mapy na svých cestách častěji ochutnává než vaří, byl v kuchyni vděčným pomocníkem. Za to si od Marka vysloužil několik zaručených tipů jak na šalotku, česnek či pažitku. Připravte si suroviny, rozpalte pánve, jde se vařit!

V další části bude mít Marek v kuchyni hotový babinec. K Lujze se totiž přidají Bára a Lenka ze skupiny Yellow Sisters. Marek jim za pár minut připraví jídlo plné energie a zdraví – pstruha na pánvi s opékanými bramborami a cherry rajčaty.

Knedlíky s vajíčkem

3 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 20 MINUT

INGREDIENCE:

  • 1 bramborový knedlík (3 kolečka na osobu)
  • 1 šalotka
  • 50 g kvalitní slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g tvrdého sýra (parmazán, pecorino)
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g pažitky
  • 2 bio vejce na osobu
  • pár kapek oleje z bílých lanýžů (dle chuti)

POSTUP:

  1. Na rozpálenou pánev dejte slaninu nakrájenou na větší kostky. Jakmile pustí tuk, přidejte nadrobno nakrájený česnek a šalotku společně s kousky bramborového knedlíku.
  2. Po pár minutách přidejte na pánev máslo a vajíčka a vše spolu dobře promíchejte. V závěru posypte najemno nakrájenou pažitkou a částí nastrouhaného tvrdého sýra. Zbytek sýra si připravte až k servírování. Na hotové jídlo na talíři přidejte pár kapek oleje z bílých lanýžů a je hotovo!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty