zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem
Autor: Společně s chutí Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem

Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem

Mistr chutí, šéfkuchař Marek Pavala, a jeho parťačka, herečka Lujza Schrameková Garajová, vám v této části show "Společně s chutí" zaručeně udělají chuť na poctivou českou "klasiku", ačkoli v poněkud netradičním receptu. Věřili byste, že náš slovenský host ochutná bramborový knedlík poprvé v životě?

reklama

Je to tak, cestovatel Milan Bardún, autor populárního cestovatelského blogu Bez Mapy, zná chutě téměř celého světa, ale s naším bramborovým knedlíkem se dosud nesetkal. Šéfkuchař Marek mu jej představil v nám dobře známém pokrmu, vnímaném jako, řekněme, finančně nenáročném. Jeho vylepšený recept však knedlíky s vajíčkem povyšuje přímo na gurmánskou záležitost – s voňavou oravskou slaninou, šalotkou, pažitkou, vejci a luxusní tečkou – olejem z bílých lanýžů.

I když Milan se aktuálně cestování poslušně vyhýbá, s Markem a Lujzou si o cestování hodně povídali. Například to, proč v argentinské kuchařské show připravoval plněnou papriku či z které země si přinesl domů chuť, na kterou dosud nezapomněl. Přestože Milan Bez Mapy na svých cestách častěji ochutnává než vaří, byl v kuchyni vděčným pomocníkem. Za to si od Marka vysloužil několik zaručených tipů jak na šalotku, česnek či pažitku.
 
Připravte si suroviny, rozpalte pánve, jde se vařit!

Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Společně s chutí (05)

V další části bude mít Marek v kuchyni hotový babinec. K Lujze se totiž přidají Bára a Lenka ze skupiny Yellow Sisters. Marek jim za pár minut připraví jídlo plné energie a zdraví – pstruha na pánvi s opékanými bramborami a cherry rajčaty.

Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem
Autor: Společně s chutí Král naší kuchyně jinak: typický bramborový knedlík s vejcem a lanýžovým olejem

Knedlíky s vajíčkem

3 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 20 MINUT

INGREDIENCE:

  • 1 bramborový knedlík (3 kolečka na osobu)
  • 1 šalotka
  • 50 g kvalitní slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g tvrdého sýra (parmazán, pecorino)
  • 20 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 15 g pažitky
  • 2 bio vejce na osobu
  • pár kapek oleje z bílých lanýžů (dle chuti)

POSTUP:

  1. Na rozpálenou pánev dejte slaninu nakrájenou na větší kostky. Jakmile pustí tuk, přidejte nadrobno nakrájený česnek a šalotku společně s kousky bramborového knedlíku.
  2. Po pár minutách přidejte na pánev máslo a vajíčka a vše spolu dobře promíchejte. V závěru posypte najemno nakrájenou pažitkou a částí nastrouhaného tvrdého sýra. Zbytek sýra si připravte až k servírování. Na hotové jídlo na talíři přidejte pár kapek oleje z bílých lanýžů a je hotovo!
     

reklama

Související témata: společně s chutí

reklama

Přečtěte si také