zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Bylinka nad zlato: Svěží máta na 3 způsoby podle Marka Pavaly
Autor: Společně s chutí Bylinka nad zlato: Svěží máta na 3 způsoby podle Marka Pavaly

Bylinka nad zlato: Svěží máta na 3 způsoby podle Marka Pavaly

Pokud vám doma na zahradě či v květináči ještě neroste máta, rychle to změňte. Její pěstování není nic složitého a její léčivé účinky a příjemně osvěžující chuť zaručeně stojí za to!

reklama

Máta uklidní trávení, posílí obranyschopnost, vyčistí dýchací cesty a zklidní ducha. Navíc vám doplní vitaminy B, C a E, což přijde vhod nejen v době, kdy je tělo vyčerpané. Zařaďte mátu do svého jídelníčku a dopřejte organismu malý přírodní doping. S tipy od šéfkuchaře Marka Pavaly vás kombinace chutí s mátou hned tak neomrzí.

V show Společně s chutí Marek Pavala ukázal, jak využít mátu v kuchyni
Autor: Společně s chutí V show Společně s chutí Marek Pavala ukázal, jak využít mátu v kuchyni

Na zdraví a do dna!

Šálek horkého mátového čaje je snad nejčastější formou, v jaké se s mátovými lístky potkáváme. Voňavý a léčivý čaj získáte, pokud zalijete přibližně 5 čerstvých či sušených lístků a necháte louhovat 5 minut. S intenzitou ani počtem šálků za den to však netřeba přehánět – všeho moc škodí.

Vařením mátových lístků s vodou a třtinovým cukrem si připravíte sirup, který výborně chutná i za studena. Nebo jednoduše přidejte lístky do vody a namíchejte si osvěžující limonádu. Ale pozor, pokud si mátu nepěstujete sami, dbejte při nákupu na kvalitu. Vyhněte se nezdravě vypadajícím či chemicky postřikovaným rostlinám.

Máte místo na dezert?

Kromě toho, že je máta poměrně oblíbenou příchutí čokolád a bonboniér, známe ji i z mnoha dezertů. Svou svěžestí dokáže skvěle vyvážit sladkou chuť a přinést tak zákuskům, dortům i koláčům zajímavý moment překvapení. Marek Pavala doporučuje harmonické trio – mátu, jahody a čokoládu.

Nevídaně dobrý salát ze spálených paprik se sýrem a mátou

Nevídaně dobrý salát ze spálených paprik se sýrem a mátou

Máta v hlavním chodu?

Bylinky jsou skvělým partnerem masa i sýrů, to určitě víte. Celé nebo nadrobno nasekané lístky máty harmonicky doplní jinak pro některé výraznou chuť pečeného jehněčího. Marek doporučuje kombinovat mátu i s ovčím či kozím sýrem, například v salátech. Díky této aromatické bylince bude dávka vitaminů ještě větší.

Tip na závěr: Mátový výluh prý používali jako zázračný životabudič už starověcí Římané. Pomáhal jim dostat se zpět do formy po hostinách plných jídla i po gladiátorských zápasech. Vyzkoušejte po nejbližším náročném dni či noci jeho léty ověřené účinky i vy.

reklama

Související témata: společně s chutí

reklama

Přečtěte si také