Nejdůležitějším krokem receptu, který vás naučí tento díl pořadu Společně s chutí, je pořádně spálit základní surovinu, papriku.
Nevídaně dobrý salát ze spálených paprik se sýrem a mátou
Mistr nových chutí Marek Pavala a herečka Lujza Garajová Schrameková přivítali ve své kuchyni dalšího inspirativního hosta – Tomáše Slavatu. Tomáš je sportovec a filantrop s velkým srdcem, ale v neposlední řadě i otec. Proto dobře ví, že propašovat dětem na talíř zeleninu není zrovna jednoduché.
Marek si pro Tomáše připravil recept, který děti zaujme nejen zcela novou chutí, ale i hravou barevností. Postarala se o ni kombinace různobarevných paprik s čerstvě natrhanými lístky máty krásně posypaná bílým ovčím sýrem. Máta je totiž všestranná bylinka, jejíž svěží chuť se hodí do nápojů, dezertů, ale i k masu a slaným jídlům. Díky tomuto salátu se o tom přesvědčíte sami. Pokud k němu přidáte i dokřupava opečený chléb, nové rodinné oblíbené jídlo plné vitaminů je na světě.
Na zdraví a dobrou chuť!
Příště vám Marek s Lujzou předvedou, jak připravit úžasné street food jídlo v domácím prostředí. Spolu s kulinářskou guru vietnamské kuchyně Marcelou Vuong připraví šťavnaté nem lui.
Salát ze spálených paprik
INGREDIENCIE:
- 4 papriky mix (žlutá, oranžová, červená)
- 1 svazek čerstvé máty
- 100 ml olivového oleje
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 150 g čerstvého ovčího sýru
- sůl a pepř
POSTUP:
- Omyté papriky dobře osušte a potřete olivovým olejem a vložte na 20–30 minut do trouby vyhřáté na 250 °C. Mezitím si natrhejte větší množství lístků čerstvé máty.
- Po vytažení z trouby dejte papriky do misky, zakryjte je potravinovou fólií a nechte na 10 minut zapařit. Potom papriky rozřízněte, vylijte z nich šťávu a odstraňte jádřinec. Papriku otočte a oddělte slupku od dužiny. Díky zapaření by to mělo jít docela snadno. Dužinu paprik nakrájejte na proužky a nechte asi 20 minut vykapat v cedníku.
- Scezené papriky přeložte do mísy a ochuťte vinným octem, solí a pepřem. Přidejte nahrubo nasekané mátové lístky a zamíchejte. Servírujte s ovčím sýrem, který můžete na salát jednoduše nadrobit prsty, a s troškou olivového oleje. K salátu se skvěle hodí například jemně opečený kváskový chléb a chutný nápoj.