Suroviny
- špenát (čerstvý) 400 g
- vejce 4 ks
- bílý jogurt (smetanový) 2 lžíce
- hladká mouka 4 lžíce
- sůl
Náplň
- polotučný tvaroh 250 g
- pomazánkové máslo 200 g
- hořčice (medová) 1 lžíce
- sůl
- uzený losos (plátky) 100–200 g
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Ze špenátu odkrojte kořínky, listy dobře operte v několika miskách s vodou a na závěr je ještě opláchněte pod tekoucí vodou. Přendejte je do cedníku a prolijte vroucí vodou. Budete tak muset učinit v několika dávkách. Spařený špenát ještě prolijte ledovou vodou, aby zůstal pěkně zelený. Listy dobře vyždímejte a nasekejte.
- Žloutky promíchejte s jogurtem, přimíchejte nasekaný špenát a poté mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Ušlehejte pevný sníh z bílků a lehce ho vmíchejte do špenátové směsi. Plech vyložte pečicím papírem, špachtlí na něj rozetřete těsto a pečte v troubě asi 15 minut, dokud nezačne na povrchu zlátnout. Papír s upečeným plátem těsta stáhněte z plechu, na jeho povrch položte další arch pečicího papíru a obraťte. Z těsta sloupněte papír, na kterém se peklo, a nechte plát trochu vychladnout.
- NÁPLŇ: Tvaroh, pomazánkové máslo a hořčici promíchejte v misce, podle chuti osolte.