Chřest
- zelený chřest 1 kg
- vejce 2 ks
- mléko 100 ml
- hladká mouka 75 g
- sójová omáčka 1–2 lžíce
- olej (na smažení)
Omáčka
- zázvor (čerstvý) 30 g
- pomerančová šťáva
- sherry 2 lžíce
- sójová omáčka 4–6 lžic
- cukr špetka
Postup přípravy
- Stonky chřestu omyjte, velkoryse odřízněte dřevnaté konce a pokud je potřeba, spodní část chřestu oloupejte. V misce promíchejte metličkou vejce, mléko a mouku, přidejte sójovou omáčku na dochucení těstíčka.
- V hluboké pánvi rozpalte dostatek oleje – měla by ho být vrstva alespoň 2 cm. Chřest protáhněte těstíčkem a postupně zprudka osmažte stonky dokřupava. Nechte odsát tuk na papírových utěrkách.
- Na dresink si oloupejte kořen zázvoru a najemno ho nastrouhejte. Smíchejte pomerančovou šťávu, sherry, sójovou omáčkou, cukr a nakonec přidejte zázvor. Osmažený chřest podávejte s omáčkou k namáčení.