Tereza Pánková ,
Miluji svůj život

Letní dort s ovocem

Moje hodnocení
4x

Hledáte tip na parádní letní recept, za který vás bude každý oslavenec milovat? Vyzkoušejte tento patrový dortík s jogurtem a čerstvým ovocem!

1 porce
90 minut

Korpus

  • ovesné jemné vločky 150 g
  • mandlová mouka 150 g
  • špetka soli
  • vejce 4 ks
  • prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky
  • máslo 140 g
  • med 180 ml
  • vanilkový extrakt 2 lžičky
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Krém

  • farmářský jogurt s 3,5 % tuku 1 kg
  • med 2–3 lžíce
  • zrníčka vanilky z 1 vanilkového lusku

Na ozdobu

  • jahody, borůvky a jiné oblíbené ovoce 500 g + 125 g

Postup přípravy

  1. Nejprve přes noc připravte krém. Nachystejte si misku, na kterou položte cedník, do něj vložte utěrku a do ní vyklopte jogurt.
  2. Jogurt zakryjte koncem utěrky a misku s cedníkem s jogurtem dejte do lednice. Jogurt vykape přes noc vodu a vznikne pouze krémová hmota.
  3. Druhý den nejprve připravte korpus. Troubu předehřejte na 180 °C.
  4. Ovesné vločky rozmixujte na mouku, do mísy od robotu nasypte ovesnou mouku.
  5. V míse od robotu prošlehejte nástavcem typu balónová metla vajíčka spolu s medem, aby vznikla krásná vyšlehaná nadýchaná hmota, poté přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt, opět promíchejte.
  6. Nyní přidejte ovesnou a mandlovou mouku a opět promíchejte.
  7. Nakonec přidejte sůl a prášek do pečiva a znovu promíchejte.
  8. Dortovou formu o průměru 16 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  9. Těsto na korpus si rozdělte na 3 stejně velké porce.
  10. Do formy nalijte 1 část těsta a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut.
  11. Poté nechte vychladnout, korpus přesuňte na mřížku.
  12. Formu znovu vymažte a vysypte a upečte druhý korpus a to samé opakujte ještě jednou.
  13. Když jsou korpusy vychladlé, připravte krém.
  14. Jogurt smíchejte s vanilkovými zrníčky a medem v celistvý krém.
  15. Jahody či jiné ovoce nakrájejte na malé kousky.
  16. První korpus položte na dortový stojan. Pomažte jej třetinou krému a rozprostřete na něj kousky jahod a borůvek.
  17. Poté na jahody položte druhý korpus, opět třetinu krému a opět kousky jahod a borůvek.
  18. To samé opakujte ještě jednou, vrch ale ozdobte různě velkým částmi jahod a celými i rozpůlenými borůvkami.
  19. Můžete ozdobit ještě rozmarýnem či mátou. Nechte v lednici chladit 2 hodiny a můžete podávat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Miluji svůj život


Přečtěte si také

Recepty