Dort naháč
Zdroj: Smoothcooking.cz
Dort naháč
Zdroj:
Smoothcooking.cz
Krásný dort, který se hodí na rodinnou oslavu, svatbu, ale také třeba k narozeninám. Věříme, že obdarovaný se bude olizovat až za ušima a možná se nebude chtít ani dělit. ;)
Postup přípravy
-
Nejprve, nejlépe den předem, si upečte korpus. Přes noc krásně vychladne a bude se s ním lépe pracovat. Rozhodně ho nezačínejte sestavovat ještě teplý nebo vlažný.
-
Vyšlehejte bílky a dejte stranou.
-
Poté do mísy vložte suroviny pokojové teploty – mouku, cukr, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva a důkladně prošlehejte. Přidejte bílky a metličkou opatrně zapracujte.
-
Pečte na 170 °C cca 30–45 minut. Testujte propečenost špejlí a poté nechte vychladnout.
-
Vychladlý korpus rozřízněte na 3 části. Pečte ve formě o průměru 24 cm.
-
Jakmile korpus vyndáte z formy, tak vršek lehce zarovnejte a otočte vzhůru nohama. Budete tak mít krásně rovné okraje, které se budou snáz zdobit a zarovnávat.
-
Krém: Myslete na teplotu surovin, a tak všechny vyndejte cca 1 hodinu předem na kuchyňskou linku. Nyní si připravte krém.
-
Do mísy vložte máslo pokojové teploty a salko a důkladně prošlehejte. Máslo změkne a nadýchá se.
-
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázní. Jen pozor, než ji nalijete do krému, tak ji nechte částečně vychladnout. Nesmí na dotek pálit.
-
Pak ji přidejte do krému. Nakonec ještě přidejte mascarpone pokojové teploty a oříškové máslo. Důkladně prošlehejte.
-
Připravte si spodní část korpusu a namažte ji marmeládou. Tím odlehčíte krém a lehce dosladíte. Poklaďte na ni maliny (můžete je překrojit vejpůl).
-
Poté přidejte vrstvu krému. Nebojte se až do okrajů. Stejně se pak budou uhlazovat. A vložte do lednice alespoň na hodinu, aby vše zatuhlo.
-
Takto opakujte každé patro a každé dejte zachladit.
-
Krém č. 2: Opět myslete na teplotu. Měla by být pokojová. Do mísy vložte máslo a vyšlehejte, mělo by lehce zbělat. Poté přidejte mascarpone a cukr a opět vyšlehejte. Krém bude nadýchaný. Až poté ho budete vrstvit.
-
A nyní to uhlazování. Sestavte si patra a nejprve naneste vyšší vrstvu na horní korpus, tedy na vodorovnou plochu a poté rozprostřete krém po stranách. Nebojte se dát větší vrstvu. Sundat to lze kdykoliv.
-
Pokud nemáte otáčecí stojánek, tak postupujte jako já. Otočte misku a na ni položte talíř s dortem. Vezměte si špachtli na uhlazování dortu a uhlazujte a uhlazujte. Já chtěla docílit toho, aby prosvítal korpus. To už je ale na vás. Když kombinujete 2 druhy krému, tak je lepší dávat silnější vrstvu, aby se vám nemíchala barva a dort zůstal krásně bílý.
-
Vždy doporučujeme dort průběžně zachlazovat. Zvlášť v teplých dnech. Jinak vám bude tát přímo před očima.
-
Když jsou strany perfektně zahlazené, tak se pusťte do vršku.
-
Ten zahlaďte do úplné rovnosti. Jestli chcete perfektní postup, tak Ivča z Can and cook vydala na svém YouTube kanálu videopostup na uhlazování krému.
-
Dejte opět do lednice, aby se dort finálně perfektně zchladil.
-
Nakonec dort ozdobte podle fantazie.
Dort naháč 2
Zdroj: Smoothcooking.cz
Dort naháč 2
Zdroj:
Smoothcooking.cz