Smooth & cooking

Dort naháč

Moje hodnocení
12x

Krásný dort, který se hodí na rodinnou oslavu, svatbu, ale také třeba k narozeninám. Věříme, že obdarovaný se bude olizovat až za ušima a možná se nebude chtít ani dělit. ;)

10 porcí
120 minut

Korpus

Krém

Krém č. 2

Další zdobení

Postup přípravy

  1. Nejprve, nejlépe den předem, si upečte korpus. Přes noc krásně vychladne a bude se s ním lépe pracovat. Rozhodně ho nezačínejte sestavovat ještě teplý nebo vlažný.
  2. Vyšlehejte bílky a dejte stranou.
  3. Poté do mísy vložte suroviny pokojové teploty – mouku, cukr, olej, vodu, žloutky a prášek do pečiva a důkladně prošlehejte. Přidejte bílky a metličkou opatrně zapracujte.
  4. Pečte na 170 °C cca 30–45 minut. Testujte propečenost špejlí a poté nechte vychladnout.
  5. Vychladlý korpus rozřízněte na 3 části. Pečte ve formě o průměru 24 cm.
  6. Jakmile korpus vyndáte z formy, tak vršek lehce zarovnejte a otočte vzhůru nohama. Budete tak mít krásně rovné okraje, které se budou snáz zdobit a zarovnávat.
  7. Krém: Myslete na teplotu surovin, a tak všechny vyndejte cca 1 hodinu předem na kuchyňskou linku. Nyní si připravte krém.
  8. Do mísy vložte máslo pokojové teploty a salko a důkladně prošlehejte. Máslo změkne a nadýchá se.
  9. Rozpusťte čokoládu ve vodní lázní. Jen pozor, než ji nalijete do krému, tak ji nechte částečně vychladnout. Nesmí na dotek pálit.
  10. Pak ji přidejte do krému. Nakonec ještě přidejte mascarpone pokojové teploty a oříškové máslo. Důkladně prošlehejte.
  11. Připravte si spodní část korpusu a namažte ji marmeládou. Tím odlehčíte krém a lehce dosladíte. Poklaďte na ni maliny (můžete je překrojit vejpůl).
  12. Poté přidejte vrstvu krému. Nebojte se až do okrajů. Stejně se pak budou uhlazovat. A vložte do lednice alespoň na hodinu, aby vše zatuhlo.
  13. Takto opakujte každé patro a každé dejte zachladit.
  14. Krém č. 2: Opět myslete na teplotu. Měla by být pokojová. Do mísy vložte máslo a vyšlehejte, mělo by lehce zbělat. Poté přidejte mascarpone a cukr a opět vyšlehejte. Krém bude nadýchaný. Až poté ho budete vrstvit.
  15. A nyní to uhlazování. Sestavte si patra a nejprve naneste vyšší vrstvu na horní korpus, tedy na vodorovnou plochu a poté rozprostřete krém po stranách. Nebojte se dát větší vrstvu. Sundat to lze kdykoliv.
  16. Pokud nemáte otáčecí stojánek, tak postupujte jako já. Otočte misku a na ni položte talíř s dortem. Vezměte si špachtli na uhlazování dortu a uhlazujte a uhlazujte. Já chtěla docílit toho, aby prosvítal korpus. To už je ale na vás. Když kombinujete 2 druhy krému, tak je lepší dávat silnější vrstvu, aby se vám nemíchala barva a dort zůstal krásně bílý.
  17. Vždy doporučujeme dort průběžně zachlazovat. Zvlášť v teplých dnech. Jinak vám bude tát přímo před očima.
  18. Když jsou strany perfektně zahlazené, tak se pusťte do vršku.
  19. Ten zahlaďte do úplné rovnosti. Jestli chcete perfektní postup, tak Ivča z Can and cook vydala na svém YouTube kanálu videopostup na uhlazování krému.
  20. Dejte opět do lednice, aby se dort finálně perfektně zchladil.
  21. Nakonec dort ozdobte podle fantazie.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Smooth & cooking

Smooth & cooking

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.


Přečtěte si také

Recepty