Na 2 koláče
- listové těsto 500 g
- rostlinný olej 3 lžíce
- cibule 1,2 kg
- ančovička (filátka) 12 ks
- černé olivy (malé černé francouzské olivy)
- moučkový cukr 1 špetka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bylinky (na ozdobu)
Postup přípravy
- Těsto rozválejte a vyložte jím formu, případně ho dejte na plech a vytvořte zvýšené okraje. Odložte i s formou do chladu a připravte si náplň.
- Na náplň oloupejte cibule a podélně je rozkrájejte na osminky. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte do něj cibuli, krátce ji osmažte, osolte, opepřete a dochuťte špetkou cukru. Pod pokličkou pak poduste asi 15 minut doměkka.
- Cibuli rozložte na koláč, poklaďte ji opláchnutými filátky ančoviček a posypte vypeckovanými olivami. V troubě předehřáté na 200 °C pečte 15–20 minut dozlatova.