Suroviny
- batáty (očištěné a nakrájené na cca 1,5 cm kostky) 800 g
- quinoa 200 g
- brokolice (rozdělená na malé kousky) 300 g
- kešu (rozdrcené na menší kousky) 200 g
- hrášek (případně cukrový hrášek nebo hráškové výhonky) 100 g
- cherry rajčata 100 g
- olivový olej (nebo přepuštěné máslo) 60 ml
- pažitka (nasekaná) 50 g
- římský kmín 1/2 lžičky
- kurkuma 1 lžička
- sůl 1 lžička
Dresink
- grepová šťáva 30 ml
- med (na doslazení) 10 g
- olivový olej 30 ml
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout.
- V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte dobře propláchnutou quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout.
- Mezitím spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu.
- Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.