Salát
- směs listových salátů (včetně mizuny)
- jahody 125 g
- gorgonzola 60 g
- slunečnicová semínka
Zálivka
- citronová šťáva 3 lžíce
- olivový olej 5 lžic
- česnek 2 stroužky prolisované
- med 1 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- pomerančová šťáva 1 lžíce
Postup přípravy
- Všechny přísady na zálivku dejte do sklenice se šroubovacím víčkem, zavřete a důkladně protřepejte. Nechte v lednici vychladit k podávání.
- Zelené salátové listy naaranžujte na jednotlivé talíře nebo do velké salátové mísy. Přidejte na klínky nakrájené jahody a rozdrobený sýr. Zalijte zálivkou a nakonec posypte opraženými semínky. Ihned servírujte, aby salát nezavadl.
- Variace: Můžete použít ochucené octy, do tohoto typu salátu se skvěle hodí například malinový. Pohrát s chutí si můžete i díky olejům. Polovinu olivového nahraďte třeba olejem z vlašských ořechů. Nebo zkuste nasekat nadrobno několik jahod a vmíchejte je přímo do zálivky, ideálně přímo rozmixujte dohladka.
Prima tip: Mizuna je lahůdková japonská listová zelenina. Při růstu vytváří trsy zubatých listů, podobných pampeliškovým. Výborně se hodí do salátů nebo se používá jako špenát. Sklízí se jednotlivé listy, které se odlamováním oddělují od růžice nebo se sklízejí celé růžice najednou. Listy jsou hodnotné především pro vysoký obsah vitaminu C, draslíku a vápníku a mají nízký obsah cukrů. Mizunu si můžete vypěstovat sami, semínka už jsou v Čechách k sehnání. Pokud tento salát neseženete, nahraďte ho rukolou.