Suroviny
- dlouhozrnná rýže 200 g
- sůl
- mrkev 200 g
- cuketa 200 g
- vejce 3 ks
- mouka 70 g
- gouda (středně stará, nastrouhaná) 150 g
- hořčice (středně ostrá) 2 lžice
- mletá sladká paprika 1 lžička
- máslo 2 lžíce
Na hořčičnou omáčku
Postup přípravy
- Rýži vařte asi 20 minut v ½ l osolené vody, přeceďte ji přes síto a nechte okapat.
- Jarní cibulku omyjte, očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Mrkev a cuketu omyjte, oškrabejte, resp. oloupejte a najemno nastrouhejte. Zeleninu smíchejte s rýží, vejci, moukou, sýrem a hořčicí. Dobře promíchejte a ochuťte solí a paprikou.
- Na velké pánvi rozpalte máslo. Rýžovo-zeleninovou hmotu lžící dávejte na pánev, vytvořte z ní malé placky a na střední teplotě pečte pár minut po obou stranách do zlatohněda.
- Omáčka: ve velkém hrnci uveďte do varu víno. Vmíchejte smetanu a zakysanou smetanu a nechte chvilku povařit. Vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem.