Suroviny
- nakládané okurky 3 ks (asi 100g)
- cibule 120 g
- kapary 4 lžičky
- hovězí maso (hovězí maso na roládu, každý plátek asi 150 g) 2 plátky
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- dijonská hořčice 6 lžiček
- špek (plátky) 4 ks (asi 60 g)
- olej 3 lžíce
- zeleninový vývar 250 ml
- smetana 2 lžíce
- mouka 1 lžička
Postup přípravy
- Nakládané okurky nasekejte na malé kousky, cibuli oloupejte a nadrobno nakrájejte. Cibuli a okurky dejte do mísy, přidejte 2 lžičky kaparů a vše dobře promíchejte.
- Maso rozložte vedle sebe na pracovní desku, lehce osolte, opepřete a potřete 2 lžičkami hořčice. Navrch položte plátky špeku a na něj asi 1/3 okurkovo-cibulové směsi. Maso po delší straně zevnitř trochu naklepejte a opatrně zarolujte. Rolády zavažte kuchyňskou nití nebo pevně spojte špejlí.
- Rozehřejte olej v širokém hrnci na vysokou teplotu a na něm asi 3 minuty rolády opékejte po všech stranách, potom přidejte zbývající okurkovo-cibulový mix a vše opékejte ještě další 3–4 minuty. Podlijte zeleninovým vývarem, osolte a pak hrnec přikryjte a na nízké teplotě duste doměkka asi 45–50 minut.
- Potom rolády vyjměte. Do hrnce přidejte smetanu s rozmíchanou moukou, dobře promíchejte a nechejte krátce povařit. Omáčku přeceďte přes cedník a vmíchejte do ní zbylé kapary a hořčici. Dochuťte solí a pepřem.
- Rolády šikmo rozpulte, polijte omáčkou a podávejte třeba s bramborovou kaší.