Těsto
- bílý jogurt 250 ml
- vejce (lehce prošlehaná) 2 ks
- cukr krupice 200 g
- máslo (rozpuštěné) 125 g + na vymazání
- hladká mouka (prosátá) 130 g
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
Náplň
- jablka (oloupaná, rozkrojená na čtvrtky a nakrájená na tenké plátky) 2 ks
- skořicový cukr 1 lžíce
- bílý jogurt (vykapaný a ochucený, k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C a doprostřed umístěte plech. Formu s odepínacím nebo volným dnem o průměru 22 cm vymažte máslem.
- V míse promíchejte vejce, cukr, máslo, skořici, vanilku a jogurt. Postupně vmíchejte mouku promíchanou s práškem do pečiva, jen co se spojí. Těsto vlijte do vymazané formy a navrch rozložte plátky jablek, nejlépe vypadají soustředné kruhy. Jablka posypte skořicovým cukrem.
- Vložte do trouby a pečte asi 45 minut, až koláč zezlátne a špejli, vpíchnutou do středu, vytáhnete čistou, bez ulpělých drobků.
PRIMA TIP: Koláč bude ještě lepší, když ho podáte ještě s další dobrotou. Bílý jogurt nechte vykapat v cedníku, vyloženém čistou namočenou a vyždímanou utěrkou. Pak ho promíchejte s trochou vanilkového nebo skořicového cukru. Je to zdravější alternativa než třeba šlehačka a stejně dobrá.