Suroviny
- brambory 400 g
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- voda 1,5 litru
- kurkuma 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- pórek (středně velký ) 1 ks
- droždí (lahůdkové ) 4 lžíce
- mořská sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Lahůdkové (nebo také francouzské) droždí nemá s aktivním droždím mnoho společného. Vzniká sušením neaktivních drožďových vloček, většinou s přídavkem ječného sladu, který při konzumaci zanechává příjemně nasládlou chuť. Ve zdravé výživě bývá velice oblíbenou surovinou, především pro svou bohatou výživovou hodnotu. Chybí-li vám vitamíny skupiny B, bílkoviny nebo třeba minerály, můžete je doplnit pravidelným užíváním a přidáváním droždí do jídla.
Postup přípravy
- Oloupané brambory, jednu mrkev a jednu petržel nakrájejte na půlkolečka. Vše vložte do hrnce, zalijte 1,5 l vody, přidejte kurkumu, kmín, osolíme a přiveďte k varu. Zvolna vařte, dokud brambory nezměknou.
- Z polévky vyjměte menší část zeleniny, zbytek rozmixujte.
- Nyní přidejte na kolečka nakrájenou zbylou mrkev a petržel a povařte ještě 5 minut. Nakonec přisypejte lahůdkové droždí a na půlkolečka nakrájený pórek. Povařte ještě další 2 minuty.
- Dle potřeby dosolte, opepřete a vraťte zeleninu, kterou jste z polévky vyjmuli před mixováním.
Zlatá drožďová polévka s pórkem Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka