Zlatá drožďová polévka s pórkem

Moje hodnocení
1x

Pokud vás slovo droždí v názvu této polévky odrazuje, nemusíte se bát. Používá se zde droždí sušené, tzv. lahůdkové, které má všechny zdravotní benefity klasického droždí, ale bez jeho typické chuti a hlavně "vůně".

5 porcí
60 minut

Suroviny

  • brambory 400 g
  • mrkev 2 ks
  • petržel 2 ks
  • voda 1,5 litru
  • kurkuma 1 lžička
  • drcený kmín 1 lžička
  • mořská sůl 1 lžička
  • středně velký pórek 1 ks
  • lahůdkové droždí 4 lžíce
  • čerstvě namletý pepř

Lahůdkové (nebo také francouzské) droždí nemá s aktivním droždím mnoho společného. Vzniká sušením neaktivních drožďových vloček, většinou s přídavkem ječného sladu, který při konzumaci zanechává příjemně nasládlou chuť. Ve zdravé výživě bývá velice oblíbenou surovinou, především pro svou bohatou výživovou hodnotu. Chybí-li vám vitamíny skupiny B, bílkoviny nebo třeba minerály, můžete je doplnit pravidelným užíváním a přidáváním droždí do jídla.

Postup přípravy

  1. Oloupané brambory, jednu mrkev a jednu petržel nakrájejte na půlkolečka. Vše vložte do hrnce, zalijte 1,5 l vody, přidejte kurkumu, kmín, osolíme a přiveďte k varu. Zvolna vařte, dokud brambory nezměknou.
  2. Z polévky vyjměte menší část zeleniny, zbytek rozmixujte.
  3. Nyní přidejte na kolečka nakrájenou zbylou mrkev a petržel a povařte ještě 5 minut. Nakonec přisypejte lahůdkové droždí a na půlkolečka nakrájený pórek. Povařte ještě další 2 minuty.
  4. Dle potřeby dosolte, opepřete a vraťte zeleninu, kterou jste z polévky vyjmuli před mixováním.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Klíma

Smart Press Petr Klíma

Šéfkuchař oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v pražských Dejvicích rád nakupuje na farmářských trzích, jezdí na české farmy, fotí proměnu semínka v rostlinu i pokrm, miluje experimentování v kuchyni a objevování nových chuťových kombinací. O všechna svá zjištění se dělí na blogu Greenwayfood.cz a v kuchařkách. Po Zeleninové z farmy přímo na váš stůl a Luštěninové se spoustou zeleniny představuje třetí – Obilovinou od polévek po dezerty. Kdo znáte Petra Klímu, už tušíte, že tohle není kniha o pečení, ale o nevšedním použití zdravých obilovin v jejich původní podobě a plných zdraví prospěšných látek. Rychle zjistíte, kolik lákavých pokrmů vykouzlíte z ječmene, jahel, pohanky, amarantu, špaldy, červené pšenice nebo různých druhů rýže. A kolik z těchto (pseudo)obilovin je vlastně bezlepkových.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty