návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zlatá drožďová polévka s pórkem

Hodnoceno: 0x
5 porcí
do 1 hodiny
Zlatá drožďová polévka s pórkem
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Zlatá drožďová polévka s pórkem
Pokud vás slovo droždí v názvu této polévky odrazuje, nemusíte se bát. Používá se zde droždí sušené, tzv. lahůdkové, které má všechny zdravotní benefity klasického droždí, ale bez jeho typické chuti a hlavně "vůně".

Lahůdkové (nebo také francouzské) droždí nemá s aktivním droždím mnoho společného. Vzniká sušením neaktivních drožďových vloček, většinou s přídavkem ječného sladu, který při konzumaci zanechává příjemně nasládlou chuť. Ve zdravé výživě bývá velice oblíbenou surovinou, především pro svou bohatou výživovou hodnotu. Chybí-li vám vitamíny skupiny B, bílkoviny nebo třeba minerály, můžete je doplnit pravidelným užíváním a přidáváním droždí do jídla.

Suroviny (5 porcí)

Postup

  1.  
  2. Oloupané brambory, jednu mrkev a jednu petržel nakrájejte na půlkolečka. Vše vložte do hrnce, zalijte 1,5 l vody, přidejte kurkumu, kmín, osolíme a přiveďte k varu. Zvolna vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Z polévky vyjměte menší část zeleniny, zbytek rozmixujte. 
  4. Nyní přidejte na kolečka nakrájenou zbylou mrkev a petržel a povařte ještě 5 minut. Nakonec přisypejte lahůdkové droždí a na půlkolečka nakrájený pórek. Povařte ještě další 2 minuty.
  5. Dle potřeby dosolte, opepřete a vraťte zeleninu, kterou jste z polévky vyjmuli před mixováním.
  6.  
Zlatá drožďová polévka s pórkem
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Zlatá drožďová polévka s pórkem

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.