Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zlatá drožďová polévka s pórkem
Lahůdkové (nebo také francouzské) droždí nemá s aktivním droždím mnoho společného. Vzniká sušením neaktivních drožďových vloček, většinou s přídavkem ječného sladu, který při konzumaci zanechává příjemně nasládlou chuť. Ve zdravé výživě bývá velice oblíbenou surovinou, především pro svou bohatou výživovou hodnotu. Chybí-li vám vitamíny skupiny B, bílkoviny nebo třeba minerály, můžete je doplnit pravidelným užíváním a přidáváním droždí do jídla.
Suroviny (5 porcí)
- brambory 400 g
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- voda 1,5 litru
- kurkuma 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- mořská sůl 1 lžička
- středně velký pórek 1 ks
- lahůdkové droždí 4 lžíce
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Oloupané brambory, jednu mrkev a jednu petržel nakrájejte na půlkolečka. Vše vložte do hrnce, zalijte 1,5 l vody, přidejte kurkumu, kmín, osolíme a přiveďte k varu. Zvolna vařte, dokud brambory nezměknou.
- Z polévky vyjměte menší část zeleniny, zbytek rozmixujte.
- Nyní přidejte na kolečka nakrájenou zbylou mrkev a petržel a povařte ještě 5 minut. Nakonec přisypejte lahůdkové droždí a na půlkolečka nakrájený pórek. Povařte ještě další 2 minuty.
- Dle potřeby dosolte, opepřete a vraťte zeleninu, kterou jste z polévky vyjmuli před mixováním.
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Vydalo nakladatelství Smart Press.