Suroviny
- quinoa (dobře propraná) 100 g
- mrkev 150 g
- cuketa 150 g
- zeleninový vývar 500 ml
- rajčatové pyré 500 ml
- loupaná rajčata 1 konzerva
- cibule 1 ks
- česnek 2–3 stroužky
- rozmarýn (čerstvý) 2–3 snítky
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- zakysaná smetana na ozdobu
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozpalte olej, osmahněte na měsíčky nakrájenou cibuli společně s plátky česneku. Přidejte snítky rozmarýnu, nechte uvolnit vůni, přidejte na kolečka pokrájenou mrkev a restujte 2–3 minuty.
- Následně přidejte propranou quinou, dobře promíchejte, zalijte vývarem, rajčatovou passatou a nechte povařit 5–6 minut. Poté do kastrolu přidejte na půlkolečka pokrájenou cuketu, konzervovaná rajčata a vařte až do momentu, kdy bude quinoa úplně změklá. Mrkev a cukety by měly být trochu tvrdší, ne rozvařené.
- Na závěr dochuťte pepřem a solí. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.
Quinoa je výjimečná surovina, která prozatím v Čechách čeká na masové objevení. Pokud se o ní chcete dozvědět víc, máme pro vás článek...
Další skvělé recepty z quinoy najdete v našem Speciálu: