Suroviny
- červená čočka 150 g
- cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 3 lžíce
- mrkev 1–2 ks
- rajčata ( oloupaná, nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou) 4
- voda (horká) 1,5 litru
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- řasa wakame asi 4cm kousek
- zeleninový bujón (zeleninový bio bujón v kostce (Biolinie nebo Würzl)) 1 kostka
- řapíkatý celer 3 stonky
- cuketa 200–250 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bazalka
Postup přípravy
- Červenou čočku propláchněte a nechte okapat na cedníku.
- Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na šikmé větší plátky nakrájenou mrkev a společně restujte asi 5–8 minut, pak přidejte čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji.
- Přidejte oloupaná rajčata nebo rajčata z plechovky, vodu, řasu a bylinky. Vařte 10–15 minut, čočka by pak měla být už skoro měkká.
- Potom přidejte bujón, sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji déle než 5 minut, aby nebyla blátivá.
- Nakonec dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Řasa by se měla skoro rozvařit, pokud tam zbude větší kus řasy, rozkrájejte ji na malinké kousky a vraťte zpět do polévky.
- V létě zdobte jedlými kytkami!