Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zeleninová polévka s červenou čočkou
Suroviny (5–6 porcí)
- červená loupaná čočka 150 g
- Cibule 2 ks
- Česnek 2 stroužky
- Olivový olej 3 lžíce
- mrkev 1–2 ks
- 4 oloupaná rajčata nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou
- horká voda 1,5 litru
- čerstvý rozmarýn 1 snítka
- řasa wakame asi 4cm kousek
- zeleninový bio bujón v kostce (Biolinie nebo Würzl) 1 kostka
- řapíkatý celer 3 stonky
- Cuketa 200–250 g
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- čerstvá bazalka na dochucení
Postup
- Červenou čočku propláchněte a nechte okapat na cedníku.
- Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na šikmé větší plátky nakrájenou mrkev a společně restujte asi 5–8 minut, pak přidejte čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji.
- Přidejte oloupaná rajčata nebo rajčata z plechovky, vodu, řasu a bylinky. Vařte 10–15 minut, čočka by pak měla být už skoro měkká.
- Potom přidejte bujón, sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji déle než 5 minut, aby nebyla blátivá.
- Nakonec dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Řasa by se měla skoro rozvařit, pokud tam zbude větší kus řasy, rozkrájejte ji na malinké kousky a vraťte zpět do polévky.
- V létě zdobte jedlými kytkami!
MOJE RADA: VAŘTE ZELENINOVÉ VÝVARY!
Nejlepší základ na jakoukoli dobrou a zdravou polévku je silný zeleninový vývar. Kdykoli máte čas, udělejte si ho! Do studené vody bez soli naházejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, kousek řasy kombu nebo nové koření a bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Minerální látky a chuť přejdou do polévky, která je pak výživnější a lepší! Vyvařenou zeleninu pak vyhoďte nebo dejte pejskovi.
Zeleninová polévka s červenou čočkou. Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové
BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky
Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.
Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.
Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.