Suroviny
- cibule 1 ks
- pórek (zelená část z 1 pórku) 250 g
- olivový olej 1 lžíce
- brambory (varný typ B) 300 g
- jarní cibulka 1 malý svazek
- drcený kmín 1 lžička
- libeček (sušený ) 1 lžička
- kuřecí vývar 1,1 litru
- vejce 4 ks
- řecký jogurt (bílý ) 150 g
- křen (čerstvý ) 3 lžíce
- máslo 20 g
- šunka (libovolná sušená šunka) 80 g
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek podélně rozkrojte a pečlivě promyjte ve vodě tak, abyste ho zbavili případného písku a jiných nečistot. Pak ho nakrájejte najemno.
- Na středním stupni rozehřejte v hrnci olej a orestujte cibuli a pórek doměkka, zhruba 4 minuty. Občas promíchejte.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na 1cm kostky. Jarní cibulku nasekejte nahrubo. Přisypte obojí k orestované zelenině, přidejte kmín, libeček a jarní cibulku. Přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte 15–17 minut na středním stupni.
- V jiném hrnci uvařte vejce natvrdo – vložte je do vroucí vody a vařte 8–9 minut na středním stupni. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Rozkrájejte je na kostičky.
- Jakmile brambory změknou, polévku odstavte a přidejte do ní jogurt, 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu a máslo. Důkladně rozmixujte dohladka.
- Na vysokém stupni rozehřejte pánev. Šunku nakrájejte na tenké nudličky a restujte ji za občasného míchání 1 minutu nasucho.
- Polévku přihřejte podle potřeby a rozdělte ji do misek. Posypte ji vejci, šunkou a zbylým čerstvě nastrouhaným křenem.
Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem 2 Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál