Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem
Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál
Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem
Zdroj:
Jíme zdravě Velikonoční speciál
Pórek si většinou spojujeme s jemností, ale s dobrým parťákem to umí také pořádně rozjet. Sušená šunka a libeček dodají výraznou vůni a zemitost, křen pikantní ostrost a brambory krémovou konzistenci. Hustá sytá polévka na všední den a o Velikonocích se hodí i po návratu z koledy.
Postup přípravy
-
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek podélně rozkrojte a pečlivě promyjte ve vodě tak, abyste ho zbavili případného písku a jiných nečistot. Pak ho nakrájejte najemno.
-
Na středním stupni rozehřejte v hrnci olej a orestujte cibuli a pórek doměkka, zhruba 4 minuty. Občas promíchejte.
-
Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na 1cm kostky. Jarní cibulku nasekejte nahrubo. Přisypte obojí k orestované zelenině, přidejte kmín, libeček a jarní cibulku. Přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte 15–17 minut na středním stupni.
-
V jiném hrnci uvařte vejce natvrdo – vložte je do vroucí vody a vařte 8–9 minut na středním stupni. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Rozkrájejte je na kostičky.
-
Jakmile brambory změknou, polévku odstavte a přidejte do ní jogurt, 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu a máslo. Důkladně rozmixujte dohladka.
-
Na vysokém stupni rozehřejte pánev. Šunku nakrájejte na tenké nudličky a restujte ji za občasného míchání 1 minutu nasucho.
-
Polévku přihřejte podle potřeby a rozdělte ji do misek. Posypte ji vejci, šunkou a zbylým čerstvě nastrouhaným křenem.
Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem 2
Zdroj: Jíme zdravě Velikonoční speciál
Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem 2
Zdroj:
Jíme zdravě Velikonoční speciál