Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Vydatná pórková polévka se sušenou šunkou, vejci a křenem

Moje hodnocení
6x

Pórek si většinou spojujeme s jemností, ale s dobrým parťákem to umí také pořádně rozjet. Sušená šunka a libeček dodají výraznou vůni a zemitost, křen pikantní ostrost a brambory krémovou konzistenci. Hustá sytá polévka na všední den a o Velikonocích se hodí i po návratu z koledy.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek podélně rozkrojte a pečlivě promyjte ve vodě tak, abyste ho zbavili případného písku a jiných nečistot. Pak ho nakrájejte najemno.
  2. Na středním stupni rozehřejte v hrnci olej a orestujte cibuli a pórek doměkka, zhruba 4 minuty. Občas promíchejte.
  3. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na 1cm kostky. Jarní cibulku nasekejte nahrubo. Přisypte obojí k orestované zelenině, přidejte kmín, libeček a jarní cibulku. Přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte 15–17 minut na středním stupni.
  4. V jiném hrnci uvařte vejce natvrdo – vložte je do vroucí vody a vařte 8–9 minut na středním stupni. Pak je slijte, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Rozkrájejte je na kostičky.
  5. Jakmile brambory změknou, polévku odstavte a přidejte do ní jogurt, 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu a máslo. Důkladně rozmixujte dohladka.
  6. Na vysokém stupni rozehřejte pánev. Šunku nakrájejte na tenké nudličky a restujte ji za občasného míchání 1 minutu nasucho.
  7. Polévku přihřejte podle potřeby a rozdělte ji do misek. Posypte ji vejci, šunkou a zbylým čerstvě nastrouhaným křenem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty