Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem
Zdroj: Máma peče doma
Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem
Zdroj:
Máma peče doma
Spojení tvarohu a čokolády musí vždy chutnat naprosto skvěle, to je všem jasné. Neváhejte a upečte si během prodlouženého víkendu tento parádní koláč. Jeho příprava sice zabere víc času, ale výsledný moučník se vám odvděčí skvělou chutí.
Postup přípravy
-
Nejprve si připravte těsto. Všechny suroviny si dejte do food procesoru a vypracujte hladké těsto.
-
Pokud nemáte food procesor – do velké mísy si dejte všechny suroviny a máslo nakrájejte na menší kousky. Těsto se vám při zpracovávání bude nejdřív „drolit“, ale to je tak v pořádku – zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude těsto hezky hladké.
-
Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
-
Na tvarohovou náplň si suroviny vytáhněte alespoň hodinu před její přípravou ven, aby měly pokojovou teplotu.
-
Po uplynutí 2 hodin si nahřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 26 cm si vyložte pečicím papírem (včetně boků formy tak, aby aspoň 3 cm přečuhoval nad formu) a nastrouhejte do ní těsto, které rukou uhňácejte po dně formy.
-
Dejte péct na 15 minut do předehřáté trouby.
-
Připravte si náplň. Máslo dejte do mísy s cukrem a šlehejte na plnou rychlost 10 minut.
-
Mezitím si vedle v míse vyšlehejte bílky dotuha a dejte je chvilku stranou.
-
K vyšlehanému máslu přidávejte postupně žloutky – jeden po druhém, poté přidejte škrob.
-
Zpomalte šlehač na střední rychlost a zašlehejte po lžících tvaroh. Až bude směs kompaktní, hned vypněte mixér a pomocí cukrářské stěrky vmíchejte bílky.
-
Připravenou tvarohovou náplň dejte na předpečené těsto – troubu stáhněte na 170 °C a pečte 1 hodinu.
-
Po upečení neotvírejte troubu aspoň 30 minut, po uplynutí této doby dvířka trouby otevřete jen na malou škvírku a nechte v troubě aspoň 3 hodiny chladnout.
-
Tvarohový koláč pak dejte do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně pak přes noc.
-
Druhý den si připravte čokoládový krém. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni.
-
Vymíchejte ji dohladka, stáhněte z plotny a nechte dojít za občasného promíchání do pokojové teploty.
-
V míse si vyšlehejte dotuha šlehačku, přidejte k ní cukr smíchaný s kakaem a čokoládu pokojové teploty.
-
Šlehejte asi 3 minuty – budete mít krásnou a nadýchanou čokoládovou „pěnu“. Tu nandejte na vychlazený koláč a dejte na 2 hodiny do lednice.
-
Před podáváním můžete posypat holandským kakaem a ozdobit ovocem nebo jedlými květy.
Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem 2
Zdroj: Máma peče doma
Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem 2
Zdroj:
Máma peče doma