Forma 26 cm
- hladká mouka 250 g
- máslo (z lednice) 100 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr 100 g
- zakysaná smetana 50 g
- kakao (holandské ) 20 g
- kypřicí prášek 3 g
Tvarohová náplň
- tvaroh 1 kg
- vejce (bílky a žloutky zvlášť) 5 ks
- cukr krupice 180 g
- škrob 15 g
- máslo 150 g
Čokoládový krém
- smetana ke šlehání (33%) 400 ml
- čokoláda (alespoň 52%) 300 g
- moučkový cukr 100 g
- kakao (holandské ) 20 g
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto. Všechny suroviny si dejte do food procesoru a vypracujte hladké těsto.
- Pokud nemáte food procesor – do velké mísy si dejte všechny suroviny a máslo nakrájejte na menší kousky. Těsto se vám při zpracovávání bude nejdřív „drolit“, ale to je tak v pořádku – zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude těsto hezky hladké.
- Poté ho zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici.
- Na tvarohovou náplň si suroviny vytáhněte alespoň hodinu před její přípravou ven, aby měly pokojovou teplotu.
- Po uplynutí 2 hodin si nahřejte troubu na 180 °C a formu o průměru 26 cm si vyložte pečicím papírem (včetně boků formy tak, aby aspoň 3 cm přečuhoval nad formu) a nastrouhejte do ní těsto, které rukou uhňácejte po dně formy.
- Dejte péct na 15 minut do předehřáté trouby.
- Připravte si náplň. Máslo dejte do mísy s cukrem a šlehejte na plnou rychlost 10 minut.
- Mezitím si vedle v míse vyšlehejte bílky dotuha a dejte je chvilku stranou.
- K vyšlehanému máslu přidávejte postupně žloutky – jeden po druhém, poté přidejte škrob.
- Zpomalte šlehač na střední rychlost a zašlehejte po lžících tvaroh. Až bude směs kompaktní, hned vypněte mixér a pomocí cukrářské stěrky vmíchejte bílky.
- Připravenou tvarohovou náplň dejte na předpečené těsto – troubu stáhněte na 170 °C a pečte 1 hodinu.
- Po upečení neotvírejte troubu aspoň 30 minut, po uplynutí této doby dvířka trouby otevřete jen na malou škvírku a nechte v troubě aspoň 3 hodiny chladnout.
- Tvarohový koláč pak dejte do lednice minimálně na 3 hodiny, ideálně pak přes noc.
- Druhý den si připravte čokoládový krém. Čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni.
- Vymíchejte ji dohladka, stáhněte z plotny a nechte dojít za občasného promíchání do pokojové teploty.
- V míse si vyšlehejte dotuha šlehačku, přidejte k ní cukr smíchaný s kakaem a čokoládu pokojové teploty.
- Šlehejte asi 3 minuty – budete mít krásnou a nadýchanou čokoládovou „pěnu“. Tu nandejte na vychlazený koláč a dejte na 2 hodiny do lednice.
- Před podáváním můžete posypat holandským kakaem a ozdobit ovocem nebo jedlými květy.
Výborný tvarohový koláč s čokoládovým krémem 2 Zdroj: Máma peče doma