Suroviny
- třešně (vypeckované ) 500 g
- rybíz (červený) 200 g
- želírovací cukr (bio třtinový želírovací cukr 3:1 (např. Labeta)) 250 g
- rum (volitelné) trocha
Postup přípravy
- Nejprve je třeba odšťavnit rybíz.
- Višně poté smíchejte se šťávou z rybízu a cukrem a několik minut nechte odležet.
- Potom vařte 5 minut. Pro chuť je možné přidat i trochu rumu.
- Směs naplňte do sklenic, víčka i hrdla vydezinfikujte a uzavřete.
- V tomto případě na druhu sklenic nezáleží – sterilovat musíme všechny.
- Stačí naplněné sklenice vařit alespoň 15 minut v hrnci, kde stojí do poloviny ponořené ve vodě.
- Po vychladnutí se ze šťávy stane třaslavý rosol.
Višně v rosolu 2 Zdroj: archiv Labeta