Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřová pečínka s fíky na portském
Suroviny (4 porce)
- Olivový olej 1 lžíce
- vepřová pečínka bez kosti 750 g
- Cibule šalotka 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- Portské víno 1 hrnek
- zralé fíky (bez stopek a rozpůlené) 250 g
- hrubá sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. V pekáčku rozehřejte olej a osmažte na něm osolené a opepřené maso ze všech stran. Vložte do trouby, mírně podlijte vodou a pečte asi 40 minut nebo až maso bude měkké. Přesuňte ho na tác a volně zakryjte fólií.
- Pekáček postavte na střední plamen a 2 až 3 minuty na vypečeném tuku smažte najemno nakrájenou šalotku. Vmíchejte mouku, za stálého míchání vlijte víno a povařte 10 minut nebo až omáčka zhoustne tak, že nebude stékat z vařečky. Přidejte fíky a asi 1 minutu je prohřívejte.
- Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a s fíky. Podávejte například s bramborovou kaší nebo bramborovými noky.
Vepřová pečínka s fíky na portském. Foto: Gurmet
Časopis Gurmet – Vaše škola vaření
Na 100 stránkách listopadového čísla vás čeká 57 receptů na skvělá jídla jak na všední den, tak na svátek.
Tentokrát můžete ochutnat speciality z oblasti Vysočiny. Naučíme vás také klasickou metodu přípravy masa – konfitování (tímto způsobem připravíme kachní stehýnka) – i jídla, která můžete uvařit pouze v jedné nádobě.
Nedělní oběd bude tentokrát obzvlášť slavnostní, svatomartinský. Pokud si budete dopřávat hojnost mladého vína, poradíme vám, jak přeměnit vinné zátky v praktickou podložku pod horké nádobí!
Tématem měsíce je také zvěřina, přinášíme tři krásné klasické recepty z masa zajíce, srnky či kance. Najdete tu také nevšední jídla z dýně, typické speciality ze švýcarského kantonu Graubünden a přehled nejzajímavějších olejů a jejich zdravotních benefitů.
Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.