návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Vánoční poleno

Hodnoceno: 0x
1 roláda porce
do 1 hodiny
Vánoční poleno
Autor: Johana Pošová Vánoční poleno
Nazdobená piškotová roláda v různých provedeních je součástí francouzského vánočního repertoáru a podle pověsti má znázorňovat keltskou tradici pálení ohňů o zimním slunovratu. Vy si jen dejte pozor, ať nespálíte těsto, téhle skvělé rolády by byla vážně škoda.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech potřete olejem a vyložte papírem na pečení, který také lehce potřete olejem.
  2. Ve velké míse ušlehejte žloutky s ½ hrnkem cukru do světlé a nadýchané směsi. Zašlehejte mandlový extrakt a mouku, jen aby se směs spojila (nepřešlehejte ji) a dejte stranou.
  3. Elektrickými metlami ušlehejte bílky se solí do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr (vždy po 1 lžíci), až vznikne pevný lesklý sníh. Jednu třetinu sněhu zašlehejte ke žloutkové směsi a pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbylý sníh. Těsto rozetřete na plech a pečte 15 až 17 minut, až bude suché a na dotek pružné.
  4. Těsto ihned vyjměte z trouby, okraje uvolněte nožem. Těsto poprašte cukrem, vyklopte na čistý pečicí papír a stáhněte původní papír, který bude nyní navrch. Z kratší strany roládu opatrně stočte i s papírem a švem dolů nechte 30 minut chladnout.
  5. Na náplň dejte želatinu do 2 lžic studené vody v kastrůlku a nechte asi 5 minut stranou bobtnat. V míse utřete nutelu s ¼ hrnku smetany a dejte stranou. Želatinu pomalu zahřívejte a promíchejte, až se rozpustí, dejte stranou.
  6. V míse ušlehejte zbylou smetanu do polotuha a za stálého šlehání přelijte ještě teplou rozpuštěnou želatinou (pokud vychladla, trochu ji ohřejte). Polovinu šlehačky zatřete do krému (zbylou budete roládu potírat).
  7. Těsto opatrně rozbalte, potřete náplní a ponechte asi 1 cm okraj volný. Pak znovu opatrně od kratší strany stočte (tentokrát už bez papíru) a švem dolů položte na tác. Potřete zbylou šlehačkou a hustě posypte mandlovými lupínky. Nechte nejméně 2 hodiny v chladu. Před podáváním odkrojte vroubkovaným nožem okraje rolády, aby byla vidět náplň a případně ozdobte marcipánovými houbičkami.

Vánoční poleno  Foto: Vánoční poleno; foto: Johana Pošová