Krém
- bílek 200 g
- cukr 100 g
- žloutek 125 g
- víno Marsala 50 g
- cukr 50 g
- mascarpone 750 g
Savojské piškoty
- žloutek 105 g
- cukr 68 g
- bílek 155 g
- cukr 63 g
- hladká mouka 63 g
- škrob (bramborový) 53 g
- cukr krupice (na posypání)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Nejprve připravte piškoty. Vyšlehejte bílky, do kterých postupně přidávejte první část cukru. Žloutky vyšlehejte s druhou částí cukru. Hotový sníh, pěnu ze žloutků a mouku promíchanou se škrobem opatrně smíchejte. Na pečicí papír na plechu nastříkejte pomocí zdobicího pytlíku piškoty a hojně je posypte krupicovým cukrem. Na závěr poprašte i moučkovým cukrem. Pečte asi 8 až 9 minut na 190 °C.
- Mezitím připravte krém. Na vodní lázni míchejte bílek s cukrem do 65 °C. Pak ho přelijte do mixéru a vyšlehejte sníh. Žloutek s vínem Marsala a cukrem vařte také na vodní lázni, tentokrát do 82 °C. Pak vyšlehejte do pěny. Vmíchejte do žloutků mascarpone a na závěr ručně opatrně přimíchejte sníh.
- Krém nastříkejte dospodu nádoby. Piškoty důkladně namáčejte v kávě smíchané s likérem Amaretto a položte je na krém. Opět dejte vrstvu krému a na něj piškoty. Poslední vrstvou je krém, který hojně posypte kakaem. Před podáváním nechte tiramisu odpočinout v lednici jeden až dva dny.
Tradiční italské tiramisu z domácích savojských piškotů 2 Zdroj: FTV Prima