Suroviny
- hladká mouka 140 g
- vejce (velikosti M) 4 ks
- mléko 200 ml
- klobása (vepřové ) 5–8 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- tymián (čerstvý ) 1/2 lžíce + k podávání
- sůl 1/4 lžičky
- černý pepř (mletý) 1/4 lžičky
Cibulová omáčka
- slunečnicový olej 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- červená cibule 2 ks
- cukr krupice 2 lžičky
- hladká mouka 1 lžíce
- černé pivo (typu stout) 200 ml
- hovězí vývar (silný) 300 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Nejdříve připravte těstíčko na yorkshirský pudink. Do misky prosejte hladkou mouku, přidejte vejce a za postupného přilévání mléka vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo metličkou dohladka.
- Těstíčko zakryjte potravinářskou fólií a umístěte ho na minimálně 1 hodinu do chladničky (ideálně přes noc).
- Pečicí troubu předehřejte na 220 °C. Klobásky rozložte do (nejlépe smaltovaného) pekáčku, zakápněte olejem a za občasného obracení je opečte v rozehřáté troubě dozlatova (přibližně 15–20 minut).
- Mezitím vyndejte těstíčko na pudink z chladničky, přidejte sůl, pepř a lístky tymiánu a dobře promíchejte.
- Poté těstíčko co nejrychleji rozlijte mezi klobásky do pekáčku a ihned zavřete dvířka od trouby.
- Pečte 25–35 minut dozlatova (v průběhu pečení neotvíráme dvířka).
- Mezitím si připravte cibulovou omáčku. V pánvi rozehřejte olej s máslem, přidejte cibuli nakrájenou na proužky, cukr a za stálého míchání restujte dozlatova.
- Zlatohnědou cibuli zaprašte moukou a nechte ji krátce zarestovat. Pak přilijte pivo s vývarem a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Podle chuti osolte a opepřete. Nechte zhruba 10 minut provařit.
- Upečenou „žábu v díře“ dozdobte čerstvými tymiánem a ihned podávejte s cibulovou omáčkou.
Toad in the hole: Žába v díře 2 Zdroj: Kublanka