Suroviny
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- slanina, nakrájená našikmo na 0,5 cm široké proužky 4 plátky
- žampiony portobello, nakrájené na 2,5 cm velké kousky 170 g
- menší žlutá cibule, nadrobno nasekaná 1 ks
- kuřecí vývar 1 hrnek
- čerstvý nebo mražený hrášek 1 hrnek
- těstovinové mušle 450 g
- nastrouhaný parmazán 1 hrnek + trochu navíc k podávání
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plameni olej a máslo. Přidejte slaninu a tu opékejte 6 minut dokřupava. Děrovanou lžící přendejte slaninu na papírové utěrky, aby okapala. Nyní do pánve dejte houby a cibuli a restujte 6–8 minut dozlatova. Přidejte vývar a hrášek a vařte 10 minut, dokud tekutiny v hrnci neubude na polovinu. Udržujte teplé.
- Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte cca 8 minut těstoviny, dokud nejsou al dente. Vodu slijte – ¼ šálku si jí však ponechte. Poté těstoviny a vodu z nich promíchejte s teplou omáčkou, slaninou, parmazánem, solí a pepřem. Přendejte na servírovací mísu a ozdobte parmazánem.
Těstovinové mušle s houbami, hráškem a slaninou Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně